View Single Post
Eski 24-06-2017, 00:23   #21
mister73
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Konuyu biraz okudum da benim dünyaya bakış tarzımla da çok uyumlu bir başlık. Uygun bir zamanımda başlığın tamamını okumak ve konuyla ilgili araştırma yapmak isterim. Arılar ve el koyduğumuz balları, inek, koyun, kuzu, keçi ve mezbahaneler meselesi, tavukların çiftliklerdeki ızdırapları, erkek civcivlerin trajik sonları, balık çiftlikleri, sirkler, hayvanat bahçeleri, avcıların spor olsun diye yabanda yaptıkları katliamlar vicdan azabı sebeplerimden birkaçı, düşündükçe yenileri de ekleniyor.

Şimdilik sadece et yemeyenlerdenim, süt, yumurta ihtiyacımızı köylerden ve inek besleyenlerden temin ediyoruz. Hali hazırda oruç tutuyorken ve az gıdaya kendimizi alıştırmışken devamını getirmek ve geri kalan süreci sebzeyle devam ettirmek üzerinde çalışmam lazım.
Evet bahsedilen vahşet ve tüketim çılgınlığı düşünüldüğünde gerçekten de biz insanoğlu olarak bu konuda da haddimizi aştığımızı, egoist davrandığımızı ve kendimiz dışındakilere hayat hakkı tanımadığımızı görebiliyoruz. Buraya kadar hemfikirim ve gerçekten de et yemeyi kesmeyi ben de zaman zaman kendi içimde sorguluyorum, diğer bir deyişle kendimi yokluyorum. Ancak bu sorgulamaların hiçbirinde "evet, şu andan itibaren artık kesinlikle et yemeyeceğim" sonucuna varamıyorum. Niye?

Çünkü esasen beni rahatsız eden "et yemek" veya herhangi bir "hayvansal gıda"yı tüketmek değil; beni rahatsız eden o etin veya gıdanın elde ediliş şekli. Yani hayvanların acımasızca sömürülmesi, kötü şartlarda beslenmesi, gereğinden fazla tüketilmesi hatta katliam boyutuna ulaşması vs.

Bu noktada bilinçli insanlar olarak, et veya hayvansal gıda tüketimini tamamen terk etmek yerine başından beri farklı kullanıcılar tarafından sıralanan yanlışların yapılmasına müsaade etmeyen üreticileri tercih etmenin ve aynı zamanda bu hataları fütursuzca yapmaya devam eden üreticileri terk ederek sesimizi duyurabildiğimiz ölçüde onları ifşa etmenin daha uygun bir davranış olacağını düşünüyorum. Yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi talep, arzı doğurur. Biz uygun üretim yapan işletmeleri tercih edip diğerlerini terk edersek ve niçin terk ettiğimizi de ifade edersek ister istemez bu yönde bir arz gelişecektir. Tabi ki söz konusu olan çok büyük şirketler ve çok büyük sermayeye hükmediyorlar, belki başlangıçta çok etkili olmayacaktır ama en azından vicdanen rahat bir şekilde bu ürünleri ölçülü bir şekilde tüketebileceğimiz üreticileri yöremizde arayıp bulabileceğimize ve onları teşvik edebileceğimize inanıyorum. Günümüzde iletişim imkanları çok gelişmiş olduğundan bu tarz üretim yapan işletmelerin paylaşılması daha geniş kitlelere ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

Diğer yandan, hayvanlar için gösterdiğimiz hassasiyeti bitkiler için de göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde, yemek veya başka şekillerde faydalanmak üzere bitkileri tüketirken aşırıya kaçmamak ve ölçülü davranmak gerektiğini düşünenlerdenim. Sanıyorum agaclar.net gibi bir platformda bu düşüncenin çok sayıda kullanıcı tarafından kabul göreceğini varsayabiliriz. Bana göre hayvanlara layık gördüğümüz o merhameti bitkilerimizden esirgememeliyiz. Belki daha önce takip etmiş olanlarınız vardır bitkilerin de hissedebildiğine dair forumumuzun farklı bir başlığında vaktiyle çok değerli görüşler paylaşılmış. Forumumuz haricinde de yerli ve yabancı birçok sitede benzer konular paylaşılmakta. Buradan varmak istediğim sonuç, tabi ki de "madem bitkiler de hissedebiliyor, o zaman bitki yemeyelim" değildir. Hayvansal gıdaların tüketiminde ve üretiminde göstermemiz gereken hassasiyeti bitkiler için de göstermemiz yeterli olacaktır.

Özetle; her ne üretiyorsak veya tüketiyorsak bunu her türlü aşırılıktan uzak, ölçülü ve canlı-cansız tüm varlıklara, var olan dengelere, ekosisteme saygılı bir şekilde yapmalıyız. Dolayısıyla sayın Özlem A'nın paylaşmayı vadettiği vegan tariflerini almamızda ve kendi evlerimizde yaparak afiyetle yememizde hiçbir sakınca olmadığını düşünüyorum

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön