View Single Post
Eski 20-06-2017, 00:52   #2221
mister73
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Diyemeyiz, her bölgenin yapısı farklıdır. Bakı, enlem, arkadaki yükseklik, hakim rüzgarın karakteri, nem oranı, denize olan mesafe gibi pek çok faktör o yörenin zeytin için uygun sınırlarını belirler. Verdiğim örnekte "bizim bölgemizde" demem de bu yüzdendi.
Evet haklısınız, tam da sizin ifadelerinizi teyit eden bir makalede aşağıdaki bilgiye rastladım, belki tekrar olacak ama hatırlatmak adına paylaşmak istedim;

"YAŞADIĞI COĞRAFİ KOŞULLAR

Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye'de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur. Zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin, suyu sever, ama susuzluğa da dirençlidir. Aynı ölçüde verimli olamasa bile, zeytin ağacı, kendisini, bölgenin iklim yapısına uydurmayı başarır.

Zeytin ağacının en büyük düşmanı, dondur ve -12°C'de kurur. Zeytin ağacına, fakir toprakların zengin ağacı denir. Sulanınca, verimi artar. Su yetersiz olunca da, ufak-buruşuk tane verir. Zeytin ağacı, yayla ve tepelerde iyi gelişir ve bol ürün verir. Böyle yerlerde, yağ oranı da yüksek olur. Sofralık zeytin çeşitleri için düzlük yerler, daha uygundur.

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön