View Single Post
Eski 16-06-2017, 19:08   #3
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Merhabalar.

Söyleyeceklerim pek iç açıcı olmayacak, bunu baştan belirteyim.

Birçok yanlışı bir arada yapmışsınız. Öncelikle doğadan ağaç söküm zamanı bu sezon için aylar öncesinde kaldı. Yaşadığınız yerin iklimi çok soğuk olsa da (ki Dortmund'a yakınsınız, artık oralara da yaz geldi) en az iki ay geç kalınmış bir işlem olmuş.

İkincisi, söktüğünüz aday bonsai materyali olarak tercih edeceğimiz bir yapıda değil. Oldukça genç ve dümdüz gövdesi olan, çevrenizdeki fidanlıklarda rahatlıkla bulabileceğiniz türden bir fidan.

Eğer bu fidan, yakında orada yapılacak bir işlem nedeniyle ölecek olan, ya da arsa sahibi tarafından istenmeyen bir durumdaysa bu ilk iki hatanız kabul edilebilir. Yani ağacın kurtulması için mecburi bir söküm yaptıysanız.

Öyle olduğunu varsayarsak da sonrasında saksıya doldurduğunuz torf tek başına hiçbir ağaç için, özellikle de bonsai eğitimi verilecek olanlar için, hele hele de doğadan yeni sökülmüş ağaçlar için kesinlikle tercih etmediğimiz bir malzemedir. Su tutma kapasitesi aşırı yüksek olacak ve kökleri boğmamak için azami özen göstermeniz gerekecek.

Porsuk güçlü bir tür ama bu kadar yanlışı nasıl kaldıracak, bunu ancak zamanla göreceğiz.

Şimdi yapmanız gereken şey, sulamasına azami özen göstermek. Yüzeydeki ilk 3-5 cm tamamen kurumadan sulamamak ama diğer tarafta ağacın toprak üstü kısmını mümkünse günde en az iki kere spreyle ıslatmak. Kök sistemi onarılana kadar yapraktan aldığıyla bir miktar kendisini çevirebileceğini umacaksınız ve bekleyeceksiniz.

Ağaç strese tepki olarak bir tur sürgün verebilir, bu sizi yanıltmasın, bekleyin, sürgünler 5-10 cm aralığında uzarsa eğer gelişimi ciddiye alıp sevinmeye başlayabilirsiniz. Köklerin onarıldığını işaret eder.

Eğer bu gerçekleşse de bekleyeceksiniz. Bana sorarsanız herşey çok iyi de gitse en azından gelecek sene nisan ayına kadar beklemelisiniz.

Doğadan sökülen ağaçların saksı kültürüne alışmaları sandığınızdan zordur. Çok büyük ustalar bile sökülüp saksılanmış ağaçlarla çalışmaya başlamadan önce ağacı en az 3 sene, kimi zaman 10 sene kendi hallerinde büyümeye bırakırlar. Ağaç içinde olduğu saksıyı kökleriyle komple sarıp kimi zaman metrelerce uzunlukta yeni sürgünler verdiğinde ancak net şekilde saksıya alıştı demek mümkün olur. Bu neden aslında doğadan söküm yapmak işinizi hızlandırıyor gibi görseniz de gerçekte oldukça zorlu süreçleri olan bir yöntemdir.

Porsuk güçlüdür, ve bir diğer güzel özelliği geriden sürgün verir. Bu aday için kötü yanı, odunu çok serttir ve o dümdüz gövdeyi bir ardıç gibi eğmeniz mümkün olamayacak. Bu nedenle eğer ağaç sağlığına kavuruşsa bana göre en erken gelecek sene nisan ayında (benim ağacım olsa iki sene beklerdim) yapacağınız işlem ağaç üzerindeki ilk yan dalın hemen üzerinden ağacı geri budamak ve yeni gelecek sürgünleri beklemek olabilir. Yeterince sağlıklı bir porsuk ana gövde üzerinden yeni sürgünler verir ve onları kullanarak ağacınızı inşa etmeye başlayabilirsiniz.

Umarım moralinizi bozmamışımdır.
Sadece gerçekçi olmaya çalıştım.

Sağlıklı ağaçlar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön