Konu: Armut
View Single Post
Eski 13-06-2017, 23:12   #33
estikey
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Evet, her sakallı dedeniz olmayacağı gibi her leke de kara leke, hatta fitotoksite olmaz (bu günlerde toplumun halet-i ruhiyesine yansıyan uslup böyle bir şey galiba). Kendi adıma, "kare leke olabilir" dedim. İki senedir akça ve deveci armutlarımıza musallat olan berbat bir hastalık, resimdeki gibi semptomlar gösteriyor. Armudun çeşidine göre meyve yüzeylerinde lezyonlar daha geç görünebiliyor. Tek bir yaprak resmiyle kesin teşhis yapılamaz ancak olasıdır. Olası olmayan şey ise bir inert mineral olan kaolin ve bir bakteri olan delfin uygulamasının fitotoksite yapmayacağıdır.
Benim cevabım aslında arkadaşın danıştığı tarım kredideki mühendislerin karaleke olarak kesin hüküm koymalarına karşılıktı. Benim bu resimlerden gördüğüm kendi tecrübelerimle karaleke değil. Bir ay önce aynı lekeleri benim santa maria larda bolca gördüm. Fitottoksite yapacak bir ürün kullanmamış olmama rağmen suya veya toz halindeki yaprak gübrelerinin iyi erimeyip fanın da şiddeti ile yaprakları tahriş etmiş olabileceğine bağladım. Nitekim şuanda hiçbirşey yok. Devecilerimde hiç olmadı zaten. Onu da santa maria ların yapraklarının daha hassas olmalarına bağladım. Şuan 2500 armut ağacımın hiçbirinde çok şükür karaleke yok ama civarda bolca gördüğüm için nasıl bir ilet olduğunu iyi biliyorum.
Belki kaolin ve delfinden direk fitotoksite olmayabilir ancak o an kullanılan su daki değişimler veya ilaçların kullanma şekli, miyadı veya bozulmuş olması veya dolaylı yoldan hava koşullarının da etkisiyle sebep olabilir. Sizin de bu bağlamda kesin hükümle fitotoksite değildir demeniz benimde kendi tecrübemle karaleke değildir dememle aynı şey aslında. Belki daha çok numuneyi daha yakından görebilsek ve önceki bilinmeyen koşullar hakkında bilgi sahibi olsak ortak ve daha doğru bir hükme varabiliriz. Sizi takip ediyorum ve çalışmalarınızı takdir ediyorum hatta çokça da faydalanıyorum.
Bir hastalık **** zararlı ile mücadelede gözlem ve teşhis takdir edersiniz ki en önemli konudur. Nitekim yine bir ay önce bahçeme gelen tecrübeli yetiştirici bir abim sıcaktan boyun bükmüş sürgünleri görünce bahçen komple ateş yanıklığı olmuş hemen ilaçla demesi de buna acı bir örnektir.
Karaleke, ateş yanıklığı ve psilla bahçemde en korktuğum ve sürekli takip edip önlemini elimden geldiğince almaya çalıştığım hastalık ve zararlılardır. Bu zamana kadar birazda şansımın yaver gitmesiyle şimdilik sorun yaşamıyorum. Bu bağlamda size de karaleke ile olan mücadelenizde başarılar dilerim...

estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön