View Single Post
Eski 06-06-2017, 14:36   #230
Kerem Örenç
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Ejder Meyvesi Tohumu Yetiştirme (Çimlendirme)

Pitaya – Ejder Meyvesi Tohum Yetiştirme (Çimlendirme)
Ejder meyvesini peçete, gazlı bez, toprak veya pamuk içinde çimlendirebilirsiniz.
ejder meyvesini yetiştirirken en önemli olması gereken şey nemdir. İster peçete içinde ister toprak içinde çimlendirin ikisinde nem olması için üstü kapatılması gereklidir.

Ejder meyvesi çimlendirilirken en çok kullanılan yöntem peçete ve toprak içinde çimlendirme.


Ejder meyvesi tohumu yetiştirme için bu iki yöntemde kullanılmasında fayda vardır. pamuk ve gazlı bez üzerinde tohumu çimlendirebilirsiniz ama tohum çimlendirdikten sonra pamuk veya gazlı bezin üzerinden fideyi çıkarırken zarar verebilirsiniz.



Peçete içinde Ejder Meyvesi tohum çimlendirme:



Genelde tohumdan yetiştirenler peçete üzerinde çimlendirip filizlendikten sonra peçeteyi kesip direk toprağa ekerek yetiştirmekte hem zamandan kızarsınız hemde tohum israfını önleyip bir çok tohumu çimlendirsiniz. ama tohumlarınız taze değilse ne yaparsanız yapın tohumlar çimlenmez. direk olarak torf içinde yetiştirebilirsiniz ama peçete yöntemi kadar çok çimlendirme sağlayamazsınız.

Tohumları 2 – 4 saat bir bardak suyun içinde bekletin
2 veya 3 kat havlu peçete,

peçeteyi bir kabın içine veya tabağın içine serin ve 1 defa sprey ile ıslatın sonra tohumları yerleştirin ve sprey ile ıslatın üstünü mümkün ise şeffaf kap, kapak ile kapatın. nemli kalmasını sağlayın. her gün kontrol edin. taze tohumlarda genel sıcaklığa bağlı olarak 20-25 derece ortamlarda en az 3 gün içinde tohumlar peçete içinde çimlenmeye başlar.


Evinizde resimde gibi yetiştirme kabı var ise yetiştirme kabı içinde yoksa ise boş şeffaf peynir kabı içinde yetiştirin. kabın azığı kapatılıp nemli kalması sağlanmalı. sıcak olsun diye kalorifer üzerine koymayın peçete kuruya bilir.

Tohumlar filizlenip 2 – 3 cm geldikten sonra peçete peçete etrafından kesin ve peçete ile toprağa ekin.
gerekli toprak karışımı : %60 torf, %20 perlit, %20 dere kumu (veya geçirgen kumlu toprak)

torf tabletiniz varsa torf tablet kullanabilirsiniz.

NOT: peçeteleri isterseniz solda ki resimde gibi peçeteleri kare kare kesin bir here sprey ıslatın


sonra tohumları yerleştirin tekrar ıslatın. tohumlar bütünce daha kolay peçeteyi tutup toprağa taşıyabilirsiniz.

2-3 cm olan ejder meyvelerini yukarıda söylediğim toprak karışımını hazırlayın kaplara doldurun.

Doldururken üsten 1 veya 1,5cm boşluk olana kadar doldurun ve toprağı sulayın sonra peçetesiyle birlikte ejder meyvelerini yerleştirin 1cm toprak ile doldurun ve sprey ile sulayın.


Toprak içinde Ejder Meyvesi Yetiştirme:
2 veya 4 saat suyun içinde tohumları bekletin. sonra yarıdan biraz fazla torf, %20 perlit, %20 dere kumu (veya geçirgen kumlu toprak) karıştırın geniş kaplara doldurun tohumları yerleştirin ve üstün 1-2 cm örtün. ve sulayın kabın, saksın üstün nemli kalsın diye üstünü çam , plastik vb bir şey ile kapatın. arasıra üstünü açıp sprey ile sulayın. filizlenme başladıktan sonra üstünden ki plastik vb. kaldırın.
Çimlendirme işlemi sırasında sıcak ışık alan yerde ama direk güneş alman yerde çimlendirmeyin. Aşırı sulamadan kaçının.

Pitaya yetiştirmeye başlayacaksanız bilmeniz gerek en 3 önemli Bilgi:
Çok yavaş büyüyor. Ve yaşlanıdikça daha iyi tutuyor
Boğumlarından fide elde edilebilir.
0-5 derece arasında pitaya ölür.

Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma)

Çok önemli
1)Selenicereus Megalanthus (sarı kabuklu – en tatlı ve lezzetli olanının bu olduğu söyleniyor)
2)Hylocereus Undatus (Sanırım hylocereus triangularis olarakta biliniyor – Pembe kabuklu)
3)Hylocereus Polyrhizus (Kırmızı kabuklu)

Özellikle 2 ve 3 nolu türlerin toşlaşmaya tabi tutulması ile oldukça büyük meyve alınıyormuş. Ayrıca forumlarda mango ile bu bitki arasında tozlaşma yaparak meyve aldığını söyleyen birisini de okudum.

En az iki farklı türünü yetiştirdikten sonra elle tozlaşmayı gerçekleştirmek ise anlatılanlara göre gayet kolay.
Yukarıdaki linkte verdiğim Fotoğrafa bakarsanız yapmanız gereken sulu boya fırçasını athenslere sürtüp daha sonra başka saksıda bulunan farklı bir türün stigmalarına sürtmek. Aynı ana gövdeye bağlı bitkide bulunan çiçekler arasında tozlaşma mümkün değil, ayrıca farklı ana gövdeye sahip aynı tür pitaya çiçeklerinin de tozlaşmaya tabi tutulması mümkün değil. Ya farklı türleri bularak elle tozlaşma yapacaksınız ya da işinizi yarasalara yani şansa bırakmanız gerekecek Başarılı bir tozlaşma işleminden yaklaşık 30-40 gün sonra ise meyveler oluşuyormuş.

“Pitaya kaktüsleri geceleri çiçek açıp,çiçekleri sabahleyin solar. Yarasa veya güve gibi yaratıkları bitki diğer bir pittaya ile tozlaşma için kullanmaktadır.”

Kaynak : Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma) Agaclar.net
Bütün kaktüs cinsleri güneşi sever, ama fazla suyu sevmezler.Bakımı ise 1 metre olasıya kadar gövdedeki yavruları alıp sonra taçlandırmak.Önemli olan gövdeyi odunsulaştırmak.
Besin takviyesi çok önemli.
‘‘Kazık dikerek dikine büyütmenizi tavsiye ederim, ileride gövde kemiksi olduğunda yukarı terbiye olmaz.’’
Kaynak : Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma) hariçinde yer alan bilgiler Plant-home aittir.
Kaynak : Pitaya – Vikipedi

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön