View Single Post
Eski 09-09-2007, 11:09   #2
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Ayısarımsağı (allium ursinum)


Adının kabalığına bakmayın siz. Aslında ilkbaharın en güzel müjdecilerinden birisidir. Diğer isimleri Ormansarımsağı ve Cadısoğanı’dır. İnce uzun bir sap içinden çıkan yaprakları ve açık yeşil gövdesinin üzerinde beyaz çiçek tomarıyla tanınır. Yüksekliği 30 cm kadardır.

Sert bir sarımsak kokusu yayar. Bu konu ilk baharda çayırlarda dolaşırken daha kendisini görmeden dikkatinizi çeker. Bu kokusu sayesinde kendisine çok benzeyen zehirli bir benzerinden ve mayıs çiçeğinden kolayca ayrılır.


Nisan ve Mayıs aylarında ortaya çıkar. Haziranda ortaya çıkar. Ayıların kış uykusundan kalkınca bu bitkiyi yediği söylenir. Yani iyi bir ilk bahar kürü için vazgeçilmezdir. Bildiğimiz sarımsaktan çok daha şifalı bir bitkidir.

Bahar Kürü
Ayısarımsağı kurutulmaz. Özsuyu çıkarılır şarabı yapılır **** yaprakları taze olarak kullanılır. İlk baharda çoğunlukla salatalara maydanoz yerine kullanılır. **** ıspanak gibi pişirilir ve hatta taze ısırganla beraber pişirilebilir. Et yemeklerinde hazırlanan tüm soslara eklenebilir. Çiçek açtığı dönelerde yaprakları kartlaşır . bu durumda son baharda toprak altındaki soğanı toplanır.Yine aynı sarımsak gibi kullanılabilir.

Mide problemleriniz yoksa farklı bir kullanım metodu da şudur;yaprak veya ince doğranmış soğanların üzerine sıcak süt dökülür. Birkaç saat bekletilir ve bu süt yavaş yavaş içilir. İlk bahar kürleri için çok uygun bir kullanım metodu da budur.
Bu kürler mide, bağırsaklar ve kanı temizler. Kronikleşmiş cilt hastalıklarında çok büyük fayda verir.

Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Uzun süreli kullanımda ise başta kireçlenmeler ve hafıza zafiyetinde çok işe yarar. Mide ve bağırsak sisteminin yenilenmesinde çok faydalıdır. Özellikle akut ve kronik ishallerde, gaz sancısında, hatta müzmin kabızlıkta çok işe yarar.
Yine tenyalar başta olmak üzere çeşitli kurtları kısa sürede düşürür. Özellikle obur tiplerin ve yaşlıların sindirim problemlerinde büyük rahatlık sağlar. Uykusuzluk, mideden ileri gelen kalp sıkışmaları, kireçlenme veya yüksek tansiyon, baş dönmesi ve tazyiki gibi sorunları giderir.

Ayısarımsağı şarabı nükseden göğüs iltihabı ve nefes darlığı şikayetleri olan yaşlılar için çok faydalıdır. Bu rahatsızlıklar yıllardır devam ediyor olsa bile düzenli bir kullanımla şifa sağlanır. Ciğerde su toplanması durumlarında çok faydalıdır. Yine böbrek ve mesane problemlerinde idrar tutukluklarında da işe yarayabilir.

Kapanmayan yaralarda taze yapraklarla pansuman yapılması iyileşmeyi hızlandırır.

Kan temizleyici özelliğinden dolayı koroner damar hastalığında dahi faydalıdır.
Ayı sarımsağı Romatizma, sıracalı,mayasıl ve çeşitli deri hastalıklarında da başarıyla kullanılır.

Hülasa- Özsuyu Hazırlamak: Küçük küçük kesilmiş yapraklar ve soğanlar bir şişenin içine boğazına kadar doldurulur. Ardından 38-40 derece arasında kaliteli bir kanyak içine konur ve 14 gün güneş ışığı göreceği bir yerde bekletirli. Ardından süzülür ve ginde 10-15 damla biraz su ile içilir.

Şarap: Bir avuç dolusu ufak kesilmiş yaprak 250 gr beyaz şarabın içinde kısaca pişirilir. Bal ile tatlandırılır. Gün boyunca bu şaraptan yudum yudum içilir.
Taze yapraklar baharat gibi tüketilir.
Cengiz İzgi

http://www.ortakhaber.com/v2/haberle...22&zoneid=1&y=

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön