View Single Post
Eski 01-06-2017, 19:29   #26
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Etli yaprak sarma

Bahçemizde üzüm vermeyen, ince, tüysüz ve parçalı olmayan sırf dolma sarmak için yetiştirdiğimiz güzel bir asma var.

Her sene yaprakları taze tazeyken dolma sararım. Bütün komşular da gelir toplar hatta onlar salamura da yaparlar ama ben kış için saklamıyorum.
Zamanında üç-dört sefer pişiriyorum.

Bu sabah erkenden yaprakları topladım, dolma için tek sefer çekilmiş kıymam da hazırdı işe giriştim.

Tek tek topladığım yaprakları yine tek tek yıkayarak elden geçirdim. Aman sizler de mutlaka dikkat edin ve tek tek yıkayın.
Bu asmayı yemeklerde kullandığımız için hiç ilaçlama yapmayız, bu durumda bazen sizler de yaprak arkalarında böyle larvalara rastlayabilirsiz.

Yıkanan yapraklardan 10-15 tanesi üst üste demet gibi yapılarak kaynamakta olan su (içine biraz tuz atılmış yarım da limon sıkılmış) içinde birkaç dakika haşlanarak çıkartılır. ( demetin önce bir yüzü sonra da kevgir kepçe ile çevrilerek diğer yüzü haşlanır.)

Haşlanan yaprakların sapları kesilerek, hazırlanan iç ile sarılır.

Biliyorum ki pek çok kişi bu iç malzemeyi çiğden hazırlar ama ben öyle yapmıyorum. Herkes annesinden öğrendiği gibi yapıyor sanıyorum.

Tencereye bir miktar becel yağ koyup, ince ince doğranmış 2-3 orta boy soğanı hafifçe pembeleştirdikten sonra 1,5 kahve fincanı kadar iyice yıkanmış pirinçleri atar ve üzerine çok az çıkacak kadar sıcak su ilave eder ve ateşi çok kısarım.
5-10 dakika kadar pişiririm çok diri bir pilav kıvamında olur.
Ateşi söndürüp, buna ince ince kıyılmış taze nane-dereotu, az bir tuz ve karabiber ilave ederek iyice bir karıştırdıktan sonra dolmalık olarak tek sefer çekilmiş orta yağlı kıymayı da ilave eder, yoğurmaya başlarım.

Biz iki kişiyiz ama dolma bizde bir kilo kıymadan daha az miktarda yapılmaz.
Eğer İstanbul'da yapıyorsam sarmayı, bu miktar artar, çünkü bir tencere de mutlaka çocuklar için sarılır, pişirilir ve onlara gönderilir.

Hazırlanan içle yapraklar tek tek sarılır. Tencere altına bir kat boş yaprak serildikten sonra (eğer varsa döş kemikleri döşenirse daha lezzetli olur) sarılan dolmalar itina ile yerleştirilir.

Ben tencere içine dizerken ilk sırayı yatay dizmişsem, ikinci sırayı dikey dizerim ki servis yaparken kaçıncı katta olduğumu daha kolay anlarım ( yani ne kadar dolma kaldığının hesabı)

Dolmaların tencereye dizme işlemi bitince üzerine fındık fındık büyüklüğündeki becelden bir kaşık kadar koyar tuz ve sıcak su ilave ederek, orta ateşte kırk dakika kadar pişiririm.

Dolmaların pişerken dağılmamaları için üzerine bir kapak kapatmakta yarar vardır.

Dolmalar pişti ama daha iş bitmedi.

Havanda iki diş sarımsağı biraz kuru nane ile iyice dövün, sonra buna bir limon suyu ilave edin.
Tenceredeki pişmiş dolmanın sıcak suyundan da birkaç kaşık ilave edip iyice karıştırdıktan sonra yavaşça tencereye boşaltın.

..... ve dolmalar hazır, sarımsaklı veya sade yoğurt ilavesi ile afiyetle yiyebilirsiniz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön