View Single Post
Eski 31-05-2017, 13:24   #78
Ozlem A
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Bunlar da bizim bebekler, bir kardeşleri daha var saklanmış. 7 günlükler, çok hızlı büyüyorlar. Şu sıra harıl harıl bit temini ile uğraşıyorum. Hikayenin gerisini bitki delilerinin öyküleri başlığına saklıyorum.
Geçen yıl yazıp devamını getirmeyi unutmuşum. Kısmet bugüneymiş.

Öncelikle buraya fotoğraf yükleyip bilgi veren herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde bir çocuk çok mutlu oldu ve 6 tane bebek uğurböceği evde özenle büyütülüp doğaya salındı.

Geçen yıl Mayıs ayının ilk haftasıydı, pencereler sonuna kadar açık temizlik yaparken içeri bir uğurböceği girdi, kondu ve sonra bir yere kımıldamadı. Oğlum böcekleri pek sever, hatta ona inceleme yapması için büyüteçli özel kavanozları, vakumlu yakalayıcıları olan bir set bile almıştım. Oğlum okuldan gelince görsün diyerek böceği hazır üzerinde bitleri bulunan hedera helix yaprakları ile döşediğim özel böcek kavanozuna aldım. Bizimki geldi, sevinçten havalara uçtu tabii.

Biraz inceledi falan akşam oldu bizde kalsın bu gece dedik. Ertesi gün oğlum okuldan gelince salmaya karar verdik. Salma vakti geldi, kapağı açıp pencerenin kenarına koyduk, böcekte hiç hareket olmadı. Bütün gün kaldı olduğu yerde, oğlum da bizi sevdi diyerek ağzı kulaklarında geziyor.

Kavanoz pencerenin önünde durmaya devam etsin isterse gider diye bıraktık. Sonraki gün böceğimiz önce cama kondu sonra dışarı uçup gitti ama oğlum çok çok üzgün, ağlamaklı oldu. Herşeyi hemen temizlemek meraklısı olan ben nedendir hala şaşırdığım bir şekilde kavanoza dokunmadım, 2-3 gün daha aynı şekilde kaldı. Yine temizlik günü geldi, ablamız bu kavanozu yıkayalım mı artık deyince ben aldım elime içine bir baktım ki minik minik karıncadan küçük birşeyler geziniyor yaprakların arasında..

Hemen bu sayfayı açtım larva resimlerini hatırlayarak. Ama bizim kavanozdakiler o kadar küçük ki, emin olmaktan çok tahminle misafirimizin ona güzel yuva yaptığımız için bize bebeklerini bırakarak gittiğini anladım.

Oğlum okuldan geldi, buradaki resimlere de baktık ve birlikte emin olduk ki büyüteceğimiz uğurbebekleri var

Ve bit gördüğüme sevindiğim ve her yerde bit aradığım bir 15-20 günlük süre başladı.

İlk günlerde susuz kalmasınlar diyerek fısfısla sularken 4-5 yavrunun istemeden boğulmasına neden olduk. Bir kısmı da bitlerle gelen yaprakların altına saklanmış örümceklerin hedefi oldu. Aralarında kavga ederken de birşeyler oldu galiba ama 5-6 yavrumuz epeyce ortaya çıkmaya başladı. Bu arada parktan yürüttüğüm bol bitli gül tomurcuklarından iki üç tane de farklı uğurböceği larvasını da evlat edinmiş olduk.

Kozaya girdiler heyecanla çıkmalarını bekledik ve sonunda mutlulukla elimizden ve evimizden uçurduk..

Buraya evre evre fotoğraflarımızı ben de ekleyeceğim. Dışarıdan yavrularla birlikte renk renk heyecanlar yaşadık.

Kimbilir belki siz de bu minik timsahcıklara rastlarsınız da tanırsınız bahçıvanların en büyük dostlarını...

iyi ki ağaçlar.net var yoksa bu güzel anının hayatımıza girmesi mümkün olmazdı

Eklenen Resimler
    
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön