View Single Post
Eski 31-05-2017, 12:16   #1527
wakan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2016
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 237
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SoğanlıBitkiler Mesajı Göster
Sayın : Wakan zambak ve toprak ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sarı renkte çiçek açan bu güzel soğanları aynı anda aynı torfta büyütmeme rağmen boylarında, renk tonlarında ve çiçek açma sürelerinde farklılıklar oldu. Bu farklılıklarla ilgili olarak en uzun boylu olan, ilk çiçek açan ve en koyu tonlu çiçeği olan soğanı dikmekte kullandığın saksı tabanı saksıya biraz küçük gelmesi sebebiyle yerine oturmamakta ve su burada birikmektedir. Diğer ikisindeki boy farkları yaklaşık 10cm kadar ve çiçek rengi ile çiçek görünümü arasında da farklar bulunmaktadır ve saksı tabanı yerine tam oturmaktadır. Buna göre bitkiler arasındaki bu farklar ile ilgili saksı tabanlarının bir ilişkisi olabilir mi (Su drenajı gibi), eğer ilişkilendirilemez ise başka ne tür durumlarda bu meydana gelir. Yine çiçeklerle ilgili olarak, bir youtube içeriğinde çiçeklerin ortasındaki tozla kaplı kısımlarının çekilerek alındığını gördüm bunun sebebi ne olabilir ve son olarak çiçekleri solmadan evvel kesersem ne tür sorunlarla karşılaşabilirim. İlginize tekrar teşekkür ederim.
Merhabalar, drenajın ektisi büyük. Saksı altında su birikmesi durumunda kökler ve hatta soğanlar çürüme gösterebiliyor. Bu yüzden derin saksı ve drenajı iyi toprak olmalı. Saksının en altına taş dizip toprağı onun üstüne dökmek saksıda kalan suyla köklerin temasını bir nebze azaltabilir. Daha sağlıklı bir gelişim olur.

Her soğan ve beslendikleri ortam farklı olduğundan gelişme hızlaarı değişkenlik gösterebilir. Hatta bu sizin için iyi bile sayılır, daha uzun süreli çiçek görürsünüz.

Çiçeğin dişicik tepesi tek bir şey için koparılabilir, bitkinin döllenmesini engellemek. Tohumdan lilyum yetiştirmek uzun bir süreç ve genellikle soğandan çoğaltma yapılıyor. Bitkinin gücünün tohuma değil de soğana gitmesi için döllenmesi engellenir.

Lilyumlar kesme çiçek olarak kullanılabilir, kesip vazoya alabilirsiniz. Çiçekleri aldığınız bitkide yeterince yeşil aksam kalmasına dikkat edin ve kendi doğal süreçlerinde kurumasını bekleyin. Soğanlara giden besinler yapraklarda üretildiğinden soğan gelişimi için yapraklar çok önemli.

wakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön