View Single Post
Eski 29-05-2017, 12:11   #6
Mahmut Ozkur
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
Sn. Hestia'nın vermiş olduğu bilginin üzerine ekleme yaparak ilerleyelim;

Layka Rusca'da ''havlayan'' anlamına da gelmekte ve ırkına bakılmaksızın, sesle kovan av köpeklerine verilen genel bir isimdir. American Kennel Club(AKC) tarafından kabul görmese de FCI(Dünya Köpek Federasyonu)'nın kabul ettiği 3 Layka cinsi bulunmaktadır. Kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Layka_...%C4%B1rk%C4%B1)

Yine Trabzon Zerdava Köpeği Derneği Başkanının açıklamasına göre, köpeğin geçmişi ile ilgili sadece bir kaynakta bilgi bulunabilmiş ve geçmişi Pontus Rumlarına kadar gitmekle birlikte ilk olarak Tosya'da üretilmiş.

Türkiye'deki hiç bir köpek cinsi tek başına FCI, AKC, TKC tarafından tanınmamaktadır. Sadece Anadolu Çoban Köpeği tüm önemli klüpler tarafından kabul görmektedir. Henüz kangal, akbaş, karabaş gibi yüzyıllardır bizimle birlikte yaşayan ve dünyada fan klüpleri olan köpeklerimizi tescilleyememişken, hakkında çok az kişinin bilgi sahibi olduğu Zerdava'nın Türk kökenli yerli ırkımız olduğu hakkında oldukça sınırlı sayıda akademik çalışma bulunmaktadır.

2000'li yılların başından beri hakkında iyi kötü bilgi bulmaya çalıştığım ve sonunda hasbelkader tanıştığım aslen ornitolog olmasına rağmen zerdava üzerine melezleme çalışan bir arkadaşım sayesinde gözlerimle gördüğüm zerdavanın google da aratınca hakkında şöyle bir haber de buldum. Umarım bilimsel olarak tescil süreci olumlu sonuçlanarak bu ırkın bize ait olduğu ispatlanır.

Açıkçası, ben geçmişi oldukça eskiye dayanan ırkların kabulü için bin dereden su getiren fakat melezleme çalışmaları ile yakın zamanda oluşturulan ırkları kabul eden köpek klüplerini şımarık züppelere benzetiyorum. Örneğin, 1920 yılında geliştirilmesi tamamlanan dogo'lar 1973 yılında FCI tarafından kabul edilmişken, anadolu çoban köpeği ancak 1996 yılında saf ırk olarak kayıtlara geçmiştir. Bu nedenle ırkın saf olduğu ispatlansa bile, kabul süreci bizim AB'ye giriş sürecimizi aratmaz

Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön