View Single Post
Eski 28-05-2017, 21:08   #4
Mahmut Ozkur
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
Merhabalar,

Trabzon zerdavası, batı karadenizde artık az sayıda ve saflıkta bulunan, yerel olduğu söylenen av ve bekçi köpeği olarak kullanılan bir cins.

Sert karakterli, eğitimi meşakkatli, oldukça hareketli bir cinstir. Avda alıştırmaya bağlı olsada genelde kısa kovar,ayı avı dahil ize ve kokuya dayalı büyük avları yapar. Bekçi köpeği olarakta kullanılmaktadır.

Irkın kökeni hakkında net bilgi yoktur fakat Rusya'da ve Gürcistan'da birebir aynı formda iki cins bulunmaktadır. Çaprazlama ile yeni bir ırk bulmaya çalışan arkadaşımla yaptığımız sohbetlerde, uzun yıllardır yerel bir ırk olduğunu düşündüğüm zerdavaların, büyük ihtimalle laika cinsi olduğunu, topraklarımıza Osmanlı-Rus savaşları sırasında gelmiş olabileceği gibi, barış zamanında da bir şekilde gelmiş olabileceğini anlattı. Rusların laika cinsi köpeği bizim zerdavalar ile bire bir aynı şekil ve karakteristik özellikleri taşımakta. Gürcülere ait cinsin adını unuttuğum için ekleyemiyorum. Zerdava fotoğrafları sayfanın üstünde var, Rus laikası ise şöyle birşeydir ve ruslar av köpeği olarak kullanmaktadır.

Name:  laika.jpg
Views: 10812
Size:  41.5 KB

Arkadaşımın daha önce Trabzon'dan getirmiş olduğu erkek zerdava çalınmış, daha sonra zerdava üreticisinden almış olduğu dişi zerdava ise halen kendindedir. Köpek sadece üretim için kullanılması nedeni ile maalesef av yapmamaktadır.

Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön