View Single Post
Eski 28-05-2017, 17:53   #52
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yalper Mesajı Göster
Migros ta orkideler 19.90-24.90 tl lerde satılıyor bu aralar 100 liraya orkide görmedim. Çiçek sepetinde çift dal orkideler o fiyata ama
Merhaba sn.yalper,

Sanıyorum bu işler kazıkla kazıklayabilirsen gibi gidiyor çünkü standart boy orkide 30 (Ikea'da da aşağı yukarı aynı fiyat,Mısır çarşısı fiyatları 50) Büyükleri 70-80den başlıyor 170 e kadar çıkanı gördüm en son. Bu benim evimin yakınında Migros fiyatları.Amerikada 170 TL 48 dolara tekabül ediyor. Yani siz bugün New York'a gidiyor olsanız en az Migros orkidesi fiyatına üç çeşit özel orkide alıyordunuz (10 dolardan başlar özelleri). Bu bendenizin düz turist kafası hesabı. Noidler Amerikada marketlerde kazık yemekte 20 dolar kadar. Bizim 19.90 iyi niyet hesabımızla o zaman 170 TL yi 170 dolar gibi göreceğim. 170 dolara en en özel türü alabilir demek oluyor bu Amerikalı. Ama ne Amerikalı ne de turistiz (şimdilik). O zaman sipariş edilebilen 200 dolarlık flaskler konusu açılıyor. Sertifikayla geldiği için bakanlığın sorun çıkartamayacağı bir husus (ki onlar sertifikasız yollamayı kabul etselerdi de girecekti yüzde doksan. Yabancı firmalardan yollattığım bitkiler,bagajımda taşadıklarım hiçbir sıkıntı yaşamadım).

Şimdi paragraf yığını olmasın diye ayırıyorum 200 dolara 30 tane orkide düşüyor. Yani kabaca orkide başına 23 lira ödüyorsunuz. İçinde gelen orkidelerde mini orkide olduğundan gelince kırabiliyorsunuz;1 ay sonra diğer kullanıcalara yollama şansınız var. Açılan flaskte aynı sizin 30 tane çocuğunuz olsa mantığında. 30 tane ayrı tip,bazıları çok benziyor,bazıları tıpkısının aynısı bazıları güzel bazıları değil. Diyeceksiniz ama bu bir piyango. Piyango değil çünkü tüp bebek yöntemi gibi düşünebilirsiniz bu kısmı.Yani üreticiler (doktorlar) orkide üretiminde araştırma yapıyorlar,genlerine bakıyorlar kısık olmaması için uğraşıyorlar (Noid yani yapı marketi orkidelerinde kısırlık olabiliyor). Çünkü aldığınız yer seri değil kaliteli ve şecereli üretim yapıyor. Aldığınız her orkidenin çiçek kalitesi özellikleri var. Mesela Mituo Prince yoğun kokusundan dolayı tercih ediliyor. Dolayısıyla her kişiye en az beş tane düşse ideal olacağı için 6 kişi bu işe girişse 33 dolara 5 orkide alıyorsunuz.23 lirayla her orkide için 3 lira fazla ödediniz.18 lira zarardasınız diye düşünüyorsunuz. Ama o 19.90 liralık orkidenin fazlasında bir orkide alıyorsunuz.

Şimdi şu soruyu sorabilirsiniz. Ama benim 20 liralık orkidem çok büyük sen bana 23 liraya yavru minnacık orkide kakaladın. Orkideler çok zor büyüyor ve öldürüyorum diyorsunuz (burada kastım siz değil genel kesim). Ancak yavru orkideler ve genel anlamda her orkide nem sağladığınızda büyüme hızı artışı gösterirler. Ah şimdi buhar makinesi masrafı eklendi ve bitki başına 40 lira ödedik. Ama elinizdeki orkidenin değeri yine 20 liranın kat kat üstünde.

Bir bitkiye değersiz ya da kalitesiz demek istemiyorum çünkü hem herkes değerlidir hem Noid orkidelerinde güzel olanı vardır. Ama karşınızda aynı fiyata piyango değil, tek tip değil binlerce çeşit, şaşmayan standartta (klonlanarak aynı standart yakalanıyor. böylece ödül almış türün aynısı sizde oluyor) orkideniz oluyor. Ve Migros'ta Ikea'da aldığınız hatta çiçekçide çok para ödeyerek alınan orkideler aynı ithalatçı firmadan aynı fabrikadan çıkıyorlar büyük olasılıkla. Özel günlerde hediye orkide olması, toprakta boğulmaları için.


Son sorunuzun cevabını veriyorum çünkü diyorsunuz ki bu eğitimle değişir. Noid orkideler birbirinin aynısı olduğu için en önemli yöntem olan deneme yanılmayı Noidlarla yaşayamazsınız. Sizce neden sn. Ziya Soner veya Nur Hanım Noid orkide fabrikası yaratmıyor. Çünkü bu işi severek yapıyorlar. Aynı şekilde Louisiana Orchid Connection sahibiyle tanıştığım için söyleyebiliyorum bu işi severek yapıyorlar. Kendileri benim nadir bir tür nothodoritis zhejiangensis hikayemi dinleyince 3 yıllık araştırmamı görünce bana hediye etti. Migros'ta ya da pazarlığın yeri Mısır Çarşısında 3-5 lira indirim olsun diye burnunuzdan kıl aldırırlar. Migros gibi yerlerde bırakın 3ü 5i 19.90 lık orkideniz için verdiğiniz 20 liranın 10 kuruşunu bile alamazsınız. Çünkü onlar hobici değil adı üstünde sektörün içindeler.

Ağaçlar net gibi forumda benim hayalim hobicilerin artması. Ama genelde orkide bölümünde hoya veya bonsai/etobur bitki kültürü gelişemiyor maalesef;30 kişi uğraşsa 3 lira 10 kuruş fazlaya edinebilecekken. Bu sektörü sırf Amerika değil Almanya ve Tayland'da yönetiyor. Amerika hadi çok zor ama Almanya'da gurbetçi bir tanıdığınız olsa, ki tanıdığı geçtim yakın akrabamız çıkabilecek insan sayısı kadar Türk var. Bir orkide kargo dahil 20-25 euro,onlarda size yolladı deseniz 35 euro. Yani çiçek sepeti parası Tabii bu orkide blogu hayalimin belki en minicik sebebi. Hayalim yabancı forumlarda gördüğüm bilgi hazinesini,genele hitap edecek şekilde değil hobicilerin seveceği bir biçimde hazırlayabilmek. Forumumuzda konu başlıklarına ayırmaya çalıştım ve en azından küçük bir bölüm oluştu. Tabii oldukça anlaşılabilir bir sebep olarak çok detaylandırılmıyor ve bu dediğim gibi saygı duyduğum bir husus, ağaçlar net se çok sevdiğim bir platform. Ama ağaçlar net le beraber kendi platformumu eş zamanlı olarak geliştirebilirim dedim. Şu aralar bir iki kişi giriyor sadece ama olsun ben bilgi çeviriyorum,sn. Preacox'un ve yabancı forumda tanıdığım insanların orkide sevgisini aşılamak istiyorum. Yabancı kaynakları çevirmek,aynı zamanda deneyimlerimi paylaşmak (ağaçlar net te yapabildiğim gibi) ve kafamdaki plana göre kurabilme özgürlüğünü seviyorum. Belki başarısız olur, belki ilgi çekmez ama 10 yıl sonra biri merak ederde kaynak ararsa,gerçekten Google'da 10. ya da 10 bininci sayfaya kadar yılmazsa yazılarımı bulur yeni bir dünyaya açılır. Ya da aman bu ne be der ve kapatır Ama ben kendi hayalimi gerçekleştirmeyi denemiş olurum. Umarım bu yazı reklam amacıyla yazıldı sanılmaz ama ağaçlar net ailesinin böyle düşünmeyeceğini biliyorum. Olurda öyle düşünenler varsa yapabileceğim birşey zaten yok En nihayetinde ben niyetimi biliyorum. Böyle uzun bir yazı içinde özür dilerim herkesden. Bir önceki mesajda da belirttiğim gibi forumdaki yerimde,başlığımda yerinde. Sadece hayatıma bir proje daha eklendi o kadar

Sevgiler

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön