View Single Post
Eski 20-05-2017, 00:36   #105
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bizim bölgede elma ve armut çiçeklendiğinde bakla zınnı hiç görünmüyor. Zararlılının görünme zamanı elma ve armut çiçeklendikten yaklaşık 1 ay sonra. O zaman da meyveler meyve tutmuş olduğundan bir zararı olmuyor, daha çok yabani çiçeklerde ve peyzaj çiçeklerinde görünüyor. Acaba bölgenizde meyveler daha geç çiçeklendiği için mi böyledir?
Bu böceğin yaşaması için gerekli şartlar bizim buralarda bolca var. Ahırdan çıkan yaş gübreler, pancar tarlalarına atılır ve ekime kadar öyle kalır. Daha sonra gübre yayılır ve pancar ekilir. Bu böceğin asıl zararlısı olduğu bitki pancarmış ama nektarlı çiçeklerin kokusunu alınca özellikle armutlara dadanıyor. İşin garibi; bugün okuduğum bir yazıda armut çiçeklerinin nektarı az olduğu için arılar diğer çiçekleri tercih ederlermiş. Arılar böyle yapıyorsa, bu böcek neden armutlara geliyor acaba?
Bazı yerlerde bu böceğin olmaması, tarla bitkileri olarak ne ekildiğiyle alakalı sanıyorum. Yörenizde bizde olduğu gibi, yanmamış hayvan gübreleri gelişigüzel sağa sola dökülmüyorsa, bu böceğin olmamasının sebebi budur bence.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön