View Single Post
Eski 08-09-2007, 16:47   #25
mcege
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Barbaros' a ve kendi toprağımıza yavaş yavaş alışmaya başlamıştık. Şimdilik yanlızca domates v.s fidanlarını dikmiştik. Mevsim artık iyice yaza döndüğü için arsaya gittiğimizde yaptığımız tek şey mangalımızı yakmak, bahçemizi sulamak ve hamakta sallanmaktan ibaretti. Tabii bir de plan proje yapıyorduk. Evi, foseptik çukurunu, dikilecek ağaçları nerelere konuşlandıracağımız konusu çok heyecan vericiydi.

Öncelikle herşeyin yerlerini belirlemiştik. Şimdi ise evin planını, dikilecek ağaçların çeşitleri ve su ile elektrik sorununu nasıl çözeceğimiz konularında kafa yoruyorduk. Asıl amacımız eninde sonunda Karaburun'a gitmek olsa da burası bizim için tam bir deneme alanıydı. Onun için yapılacak ev çok büyük ve yapım maliyeti yüksek olmayan bir yapı olmalıdı ama yine de her ihtiyacımızı karşılamalıydı. Tuvalet, banyo, mutfak, ebeveyin yatak odası, çocukların kalabileceği aynı zamanda gelecek olan misafirlerin de kalabileceği bir oda, kış akşamları oturabileceğimiz küçük bir salon ve tabii olazsa olmaz bir pergole.

İlk çizdiğimiz planlar 65 m2 kapalı alan ve 15 m2 pergole ile kocaman bir evdi. Bu arada köyün muhtarı ile de görüşüp yapacağımız işlemleri anlatıp herhangi bir yasal engel olup olmadığı konusunda da bilgiler aldık. Hiçbir engel olmadığını sadece Jandarmaya bir bilgilendirme dilekçesi vermemiz gerektiğini öğrendik ve dilekçemizi verdik. Jandarma ile de herhangi bir zorluk çıkmadığı için rahatlıkla planlar ve projeler üretiyorduk.

Yanlız ev planı konusunda küçülte küçülte en fazla 48 m2 kapalı 12 m2 pergole alanına ulaşmıştık ki bunun da maliyeti yüksek çıkacaktı yine de araştırmak için planı aldık elimize ve önce taş ev yapan bir işletmeye gittik.

Sadece kaba inşaatın bitiminde harcanacak para 15,000YTL. yi buluyordu. O zaman hiç istemeyerek de olsa betonerme bina seçeneğine yöneldik. Bunun da maliyeti 11,000YTL. idi. Bir de prefabrik ev arayışına girdik, ancak bizim planlarımız ile onların standart ev planları uyum sağlamıyordu ve maliyeti, fiyat listesinde düşük çıkmasına rağmen iş teslim fiyatı 15,000YTL. 'yi buluyordu.

Bu arada İzmir de açılan yapı fuarında belki de alternatif birşeyler bulabiliriz ümidiyle gittik. Ancak hiç de umduğumuz gibi değildi, fuar sanki yapıların sadece dekorasyonuyla ilgiliydi ve bina yapımıyla ilgili neredeyse hiçbirşey yoktu. Birkaç tane katalog alıp oradan ayrıldık. Eve geldiğimizde canımız sıkılmış bir durumda birer nescafe yaptık. Bir yandan ümitsizce sohbet ederken biryandan da fuardan aldığımız katalogları karıştırıyorduk. Bir izalasyon firmasının kataloğundaki en iyi doğal izolasyonu yapan malzemelerin karşılaştırmalı listesindeki birşey dikkatimi çekmişti. 2 cm. kalınlığındaki ağaç,10 cm. kalınlığındaki taş ve 20 cm. kalınlığındaki bir tuğla aynı izolasyonu sağlıyordu. Ben meslek lisesi ağaçişleri bölümünden mezun olmama rağmen bu konuyu hiç duymamıştım. Acaba evi ahşaptan yapabilir miydik.?

Hemen başladık ahşap yapılar hakkında bilgileri toplamaya. Karşılaştığımız her bilgi bizi ağaçtan ev yapmak konusunda daha da heveslendirmişti. Şimdi iş gelmişti maliyet hesabına, yine aynı plan ile ahşap ev yapacak bir işyeri aramaya çıktığımızda çok fazla bir seçeneğimiz olmadığını gördük. Bu konuda uzmanlaşmış en iyi firmalar ya İstanbul **** Edremit civarındaydı. Bu firmalardan telefon ile aldığımız fiyatlar hiç de içaçıcı değildi. Sonunda İzmir'deki bir marangoza bu evi yaptırmaya karar verdik. Gittiğimiz onlarca marangozdan sadece ikisi "ev" yapabileceğini söyledi. Ancak verdikleri fiyatlar 9-10,000YTL. civarındaydı. Biz de ev planımızı yeniden gözden geçirmeye karar verdik ve harika bir çözüm bulduk.

Bir dahaki mesajımda devam etsem ayıp olmaz değil mi? )
Hoşçakalın.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön