View Single Post
Eski 17-05-2017, 11:05   #741
Nejat@
Yeni Üye
 
Nejat@'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 15
Kırmızı örümcek

Tüm doğa dostlarına merhaba, aranıza yeni katılmış olsamda ağaçlar net forumlarını uzun süredir kütüphane gibi kullanmaktayım . Uzun zamandır paylaşımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyordum, nasip bu günmüş.

Geçen yıl kasım ayında beş altı yıllık bir yıldız yasemini aldım. Sorunlu bir bitkiydi, her türlü yaprak bozukluğu ve 8.5 ph a sahip saksı toprağı ile evime getirip balkonuma yeni saksısına yerleştirdim. Yaklaşık iki ay önce çiçeklendi (balkon cam balkon olduğu için sera etkisi) Fakat toprak ph vs herşeyi düzetmeme rahmen yapraklarda sorun devam etti. Ben şu mu eksik? bu mu yetersiz? derken geçen haftaya kadar genç filizlerde kuruma, yaprak şekil bozukluğu, yaprak dökülmeleri devam etti. Geçen hafta su sprey i yaparken su zerreciklerinin bazı noktalarda havada asılı kaldığını görünce içime şüphe düştü. Her nekadar umarım küçük bir örümceğin işidir desemde elime merceği alıp bozulmalar görünen yaprakları inceleyince kırmızı örümcek sorunu ile yüzleştim. Gerçekten çıplak gözle görmek imkansız, kaliteli bir mercekle bile zar zor gözüküyorlar. Başarısız bir iki mücadele denemesinde sonra kendi ev yapımı ilacımı ürettim, oldukça başarılı. Burda ilacın tarifini vererek bir parça katkım olsun istedim. Kırmızı örümcek haricinde yaprak bitlerinde de etkili olacağını düşünüyorum. Bu ilacı yaprak bitleri için kullanan olursa sonuçları paylaşmasında fayda var.

BENİM TARİFİM;
Birinci aşama; 40 gr tütün iki lt 75-80 derece sıcak suya bırakılıp bir gün suda bekletilecek. 30 gr ıslanabillir toz kükürt çay bardağı içinde sıcak suda karıştırılıp geceden beklemeye bırakılacak. 40gr soğan, iki baş sarımsak, 2 adet kurutulmuş acı biber ve bir adet limon blenderde çekilip bir litre suda bir gece bekletilecek.
İkinci aşama; Tütünlü su ve diğer karışım tülbentten geçirildikten sonra aynı kabda geceden bekletilen kükürt (kükürt tülbentten geçirilmeyecek) ile karıştırılıp elde edilen karışım 4 lt ye ulaşacak şekilde su ilavesi yapılacak.

Uygulama şekli; Basınçlı sprey ile bitkinin her tarafına özellikle yaprak altlarına. Kükürtün dibe çökmemesi için sürekli çalkalamayı ihmal etmeyin. Elle temastan kaçının! Kapalı alanda ev içinde uygulamayın. Nikotin solunum yolu ile de zehirlidir. Uygulama sonrası durulama yapmayın.

Teknik özellikleri; 1) Elde edilen ilacın PH değeri 5.5 civarı (karışımın içindeki limonun etkisi), genelde tütün ile yapılan nikotin ilaçalarına arap sabunu veya sıvı sabun katılıyor. Fakat sabun ve türevler bazik olduğu için PH ı yükselterek ilacı Alkalin (bazik) duruma geçiriyor. Yaptığım araştırmalarda nikotinin asitik ve nötür ph durumda daha uzun süre aktif olduğunu öğrendim. Bu sebepten sabun kullanmadım. 2) Sıvı yağ ve kükürt bir arada kullanılması sakıncalı olduğu bir çok kaynakta belirtilmiş. Bu sebepten bu karışıma sıvı yağ ilave etmeyin. 3)İçeriği arılara zarar vermez bu ilaç çevre dostudur.

Bitki üstünde etkileri; Yapraklarda yanma kararma olmadı, bu günlerde havaların serin olması faydalı oldu. Üç gündür yapraklarda hareket eden kırmızı örümcek görmedim. Her gün takip ediyorum. Ayrıca şunu belirtmeden geçemiycem, bu tesbitler Yıldız yasemini üstünde yaptığım tesbitler. Farklı bitkilerde, bitki üstündeki sonuçlarını bilmiyorum. Eğer farklı bir çiçekte kullanacaksanız, lütfen küçük bir deneme yapıp birkaç saat sonra olumsuz etki yoksa bitkinizde kullanın.
Sağlıklı güzel kokan çiçekler dileğiyle

Nejat@ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön