View Single Post
Eski 15-05-2017, 22:47   #68
Hellmarch
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2013
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
İlk solucan çayı denememden sonra araştırmalarımı sıklaştırdım.Her konuda olduğu gibi sayın MeyveliTepe'nin de katkılarıyla ve ne kadar ingilizcem google abimizin çevirisyle sınırlı olsa'da bu işin kaynağından (Compost Tea Recipe) toparladıklarımla önceki denememdeki yanlışları düzelterek yeni bir çay demledim.Düzelteceğimiz başka noktalar illaki vardır zamanla tecrübeyle düzelteceğiz artık.

Dr. Elaine Ingham'ın tarifine göre 5 galon suya(kabaca 19 lt)05-1 pound(0.22kg-0.45 kg) arasında solucan gübresi koyun diyor.Yani 19 lt suya ortalama 225 gr ile 450 gr arası solucan gübresi koyuyoruz.Ben bunu önceki denememde baya fazla koymuştum.

25 galon suya yani kabaca 100 lt suya 5 ml humik asit koyun diyor,yani 1 galona 1 ml.

20 lt suya kabaca 350 gr solucan gübresi 1 ml humik asit koyuyoruz.Birazda pekmez ekliyoruz onu göz kararı atıyorum,benim anlayabildiğim önemli olanlar bunlar.

Demlenme süresinin 48 saat yapıyorduk bununda ynlış olduğunu öğrendik 24 saat olmalıymış,tüketme süreside tercihen hemen, en geç 24 saat olmalı.

Seyreltme konusunda da direk kullanmıştım 1 ölçek çaya 5 ölçek su koymalıymışız sebebi ise aerobik(oksijen seven) bakterilerin çoğalması yoksa seyreltmezsek ec yüksekliğinden kaynaklanan bir zararla karşılaşmayacağız fakat yeteri kadar faydayı sağlayamayacağız.

Diğer bir konu çayı demlediğimiz kab direk güneş ışığına maruz kalmayacak suya güneş geçirmeyecek o sebeple dışını boyayabilir veya siyah bir poşetin içine koyabiliriz.

Toparlayalım
Lazım olanlar,20 lt hacimli ışık geçirmeyen veya ışık geçirmez hale getirilen kap.350 gr solucan gübresi,1 ml humik asit,10-20 ml pekmez(kafama göre koyuyorum) kabı tam taşırmayacak şekilde 24 saat bekletilmiş musluk suyu,İnce tül kadın çorabı,sağlam hava motoru.

Uygulama şekli
Çay 24 saat'te demlenir,En geç 24 saat'te kullanılır,1 ölçek çaya 5 ölçek su katılır,artan solucan gübresi posası güzelce bitki topraklarına karıştırılır.

Elimden geldiği kadar tek mesajda solucan çayı yapımını toparlamaya çalıştım bizden sonra konuyu okuyan arkadaşlar daha doğru işlemler yapsın diye.
Yanlışım veya eksiğim var ise düzeltin lütfen.

Sonuç itibari ile solucan çayının,solucanların beslendikleri yemlede alakalı olarak azot eksikliği hissettirebileceği notuda mevcut.

Ben bu sefer küçük ölçekli yaptım zaten seyrelteceğim için yeterli gelecektir.

Erkan bey,

Alıntılama yapıtığınız sayfada, melas kullanmayınız şeklinde not bulunuyor.

Gübre çayı yapımına devam ediyor musunuz? Melas eklemeden yaptığınız denemeler oldu mu?

Hellmarch Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön