View Single Post
Eski 10-05-2017, 08:49   #9
chatin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Merhaba Kiziltan,
Olabilir fakat tam olarak kafamda canlandıramadım. Örnek varsa paylaşabilir misin?

Aslında o kısmı dün gece araştırmalarım ile çözdüm sanırım. Kullanılan sistemi biraz detaylı şekilde çin'de çizilmiş ve üretilmiş haline ulaştım.

Edindiğim bilgilerden baktığımda aslında çok ama çok basit, benimde düşündüğüm gibi suyu alttan yukarıya verip her kata filtre mantığına yakın bir şekilde yapmışlar. Filtre yerine plastik aksamdan delikleri olan bir sistem yapmışlar her kata. Böylelikle su her katta aynı şekilde damlamış oluyor. Mantıklı bunu kullanacağım muhtemelen.

Sera mantığı ve sistem görüntüleri ekteki gibi olacak şuanda tek sorunum kalıyor üretimi yaptırabileceğim bir yer bulmak. Alternatif ise hala bu sistemi komple benim yerime yapacak bir yer. Bu yukarıda bahsettiğim yer olamaz çünkü fiyatları çok fazla. Alternatif bir yer yoksa, kendim ürettirip kurdurmak için danışmanlık alırım yine daha uyguna gelir diye düşünüyorum.

Sera sisteminin kurulum kısmını bir şekilde atlatacağım diye düşünüyorum.

Asıl sorularımı sormaya başlayabilirim. Silivri / Çatalça bölgelerindeki iklim şartlarına göre nasıl bir sera kurmam gerekir. Yani örtü nasıl olmalı. İklimlendirmeyi sağlamak için ısıtma / soğutma sistemleri olarak ne kullanmalıyım. Ürünün marul olduğunu düşününce, bu konuda tecrübeli birileri bilgi verebilirse sevinirim.

Benim edindiğim bilgiler marul için gece 15C'nin altını, gündüz 24C'nin üstünü göstermemek lazım diye gördüm. Bu sıcaklığı istanbuldaki istatistiklere bakarsak kışın çoğu zaman ısıtma yapacağım. Bu da maliyeti ciddi arttıracak, yazın marul ekmeyeceğim çileğe döneceğim çilek kısmını henüz detaylı analiz etmedim çünkü sera olayım zaten son bahara doğru ayağa kalkar. O zamana kadar bol vaktim var. Önceliğim Marul yani.

Bir de satış yapabilecek miyim tereddütlerim var, herhangi bir bağlantım yok. En kötü istanbul haline ürünleri satarım diyorum ama 40 bin adet ürün satılması zor gibi. Bunun için 10'ar gün aralıklarla 10bin ekim yapıp 10 günde bir 10bin ürün hasat ederim süreklilik sağlanır diye düşündüm. Sizce de mantıklı mı? Marulşuanki hal borsasında kasası 12-15TL aralığında satılmış. Yanlış öğrenmediyse kasada 6 adet marul oluyor. (30-35 günde ürün alacağımı düşünerek planladım.)

Bu hesaplama doğru olur mu? Ekte paylaşıyorum.

Lütfen bu kısımla ilgili dost acı söyler diye düşünüp varsa tecrübeleriniz paylaşınız. Bu maliyet tablosunu olabildiğince gerçekçi yapmak istiyorum.

Eklenen Resimler
  
chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön