View Single Post
Eski 09-05-2017, 18:24   #9
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Biberlerde silik benek virüsü'yle (pepper mild mold virus) bir mücadele yöntemi

http://ciftliktensofraya.org/bahce-u...adele-yontemi/ adresinde yeni bir blog yazısı yayınladım. Sağlıklı bitkilerden tohum almak bu etkinliğin en önemli aşamalarından birisi olduğu için yazıyı buraya da kopyalıyorum.

Silik Benek Virüsü (Pepper Mild Mottle Virus), özellikle tarla koşullarında yetiştirilen biberlerde yaygın şekilde görülebilen ve tütün mozaik virüsü (Tobamovirus) ailesine üye bir hastalıktır. Virüs hastalıkları, tohumdan tohuma geçiyor ve çoğunlukla herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

Silik Benek Virüsü patojeni, bitki dokusunun ve tohumlarının mikroskopik yarıklarından girerek hastalığa yol açıyor ve fidenin dikili olduğu saksı veya tarla toprağında ve bitkinin yetiştirildiği serada uzun süre varlığını sürdürebiliyor. En yaygın yayılma yolunun insan eliyle bitkiden bitkiye temas olduğu ve virüslü bitkinin sağlıklı bitkilere sürtünmesiyle de hastalığın yayıldığı biliniyor.

Tohumla ilgili laboratuvar testleri maliyetli olduğundan ve genelde bir ev bahçecisinin ya da küçük çiftçinin bu testleri yaptırma imkanı bulunmadığından, bitkinin Silik Benek Virüsü’nü taşıyıp taşımadığının tespiti için belli semptomlardan yararlanılabilir. Bu semptomlardan bazıları, aşağıda internetten aldığım örneklerde de görüldüğü gibi, yapraklarda renk kaybı, bitkide büyüme geriliği ve yaprak örtüsünde büzüşmeler, ve meyvelerde şekil bozukluğu ile renk kayıpları olarak sıralanabilir.

Name:  Semptomlar.jpg
Views: 413
Size:  30.4 KB

Aşağıdaki resmi de Mayıs’ın ilk haftasında çektim. Bitkinin görünüşü, Silik Benek Virüsü’nün neden olduğu semptomlara işaret ettiği için bahçe eldivenlerimi giydim ve bitkiyi yerinden sökerek ve diğer bitkilere sürtünmemesine dikkat ederek, üretim alanından uzaklaştırdım.

Name:  May2017.jpg
Views: 466
Size:  75.9 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön