View Single Post
Eski 09-05-2017, 08:41   #1
funku
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 57
funku / Bahçe

Hikayemi kısaca özetlemek isterim. Küçük yaşlarda köy hayatının ve toprakla uğraşmanın tadını almış biri olarak, çocuklarımın da aynı tadı çekirdekten almalarını ve aynı zamanda eski günlerdeki gibi toprakla uğraşmak amacıyla kendimize bir mekan aramaya başladık. Önce İstanbul içerisinde Şile, Beykoz vs... taraflarına baktık. Paramızın yettiği yerleri biz beğenmedik, bizim beğendiğimiz yerlere de paramız yetmedi derken İstanbul sınırlarını aşıp İstanbul sınırlarına en yakın yerler olan Kandıra, İzmit, Gebze, kaynarca taraflarına yöneldik. Gezmediğimiz görmediğimiz yer kalmadı diyebilirim. Ancak hiç bir yere tam olarak içimiz ısınmadı. Bu bölgelerin son zamanlarda İstanbulluların akınına uğraması maalesef bölge halkını rahatsız etmiş. Önceleri çok uygun fiyatlara yerleri satan bölge halkı yaşadıkları pişmanlığında etkisiyle maalesef dışardan gelenlere pek hoş gözle bakmıyorlar. Onlara da hak vermek lazım. Ayrıca fiyatlar da maalesef emlakçıların ve yoğun talebin etkisiyle çok artmıştı. Buralardan da ümidi kesince daha önce hiç aklıma gelmeyen bölgeleri araştırmaya koyuldum. Bir gün akşam saatlerinde internette satılık yerlere bakarken bir yer dikkatimi çekti. Pamukova bana her zaman uzak bir yer olarak gelmiştir ama ilanın sahibi Pamukova'ya bağlı bu yerin İstanbul'a 1.5 saat olduğunu yazmıştı. Aradım konuştum. Farklı bir güzergahtan bıraya bir buçuk saatte gelinebileceğini söyledi. Yeri görmeye gittik, bir tarafı asfalt yol, dere kenarında 2500m2 bir yer. Fiyatta anlaştık. Hafta sonu olduğu için satış işlemini hafta içine bırakıp kaporamızı vererek vedalaştık. Dönüşe geçmeden önce içimden gelen sesi dinleyerek civarda başka yerlerin olup olmadığına baktık. İşte tam da bu sırada tam da istediğimiz gibi bir yerin satılık olduğunu gördük. Emlakçıyı arayıp fiyatını sorduk. Fiyat makuldü ama maalesef daha önce başka bir yer için anlaşmıştık. Kapora da vermiştik. Fakat burası o kadar hoşumuza gitti ki daha önce kapora verdiğimiz kişiyi arayıp alımdan vazgeçtiğimizi bildirdik. Kaporamızı da helal ettik. Ve burayı aldık. Sene 2015 aylardan şubat gibiydi. O gün bugündür yaz kış demeden ara ara gidip geliyoruz. Köylülerle çok iyi dostluklar kurduk. Hepsi yardımsever insanlar. Sanki yıllardır tanışıyormuşuz gibi. Sağolsunlar. Onları da tanıdıkça buraları daha çok sevdik. Hatta buraya yerleşmeyi bile düşünüyoruz. Kısmet bakalım hayırlısı...


Bahçenin bulunduğu şehir : Sakarya Pamukova Çilekli Köyü

Bahçenin büyüklüğü : 2800m kare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Yılın hemen hemen her günü güneşli, rakımdan dolayı aynı zamanda rüzgarlı diyebiliriz. Tuzluluk oranı sıfıra yakın.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Boş Tarla

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2 yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Su kuyusu var, tuvalet yaptık Kulübemiz ve konteyner evimiz var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : İlerde sürekli kalabileceğim bir ev yapıp burada yaşamak istiyoruz.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Vişne, Kiraz, Elma, Armut, kestane, böğürtlen, ceviz, ayva, ahududu, patates, kara lahana, soğan, ayçiçeği, mısır, nohut, mercimek, fasulye

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Hemen hemen hepsiyle yakından ilgileniyoruz, ayırt etmiyoruz.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Şu anda hayır.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Sürekli bir su kaynağımız yok. Baharın sonuna kadar akan bir deremiz var. O suyu biriktirip kullanmak için bir kuyu kazdırdık. Kuyudaki su yazı geçirmemize yetmezse, kuyuyu büyütüp havuz yaparak daha çok su biriktirmeyi düşünüyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Elimizi yıkadığımız musluklu bidonların altına kova koyuyoruz. Biriken suları ağaçların diplerine döküyoruz.

Toprak özellikleri : Kızıl toprak, zaman zaman killi bölgeler var. Uzun zamandır işlenmediği için çok sertleşmişti. Geçen sene sürdürdük, çapaladık biraz daha yumuşak bir hale geldi.

Kompost yapıyor musunuz? : Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Plansız hareket ettik biraz. Kuyuyu çok önceden açtırsak çok daha güzel olurdu. İş makinası bazı bitkilere ve sürülmüş toprağa zarar verdi.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Genel olarak bir mücadele yapmıyoruz. Kükürt ve kül kullanmaya başladık. Danaburnu bol miktarda mevcut.

Bahçeniz organik mi? : Şu an için evet. Duruma göre ilaç kullanma ihtimalimiz var.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Şu anda bol miktarda koyun gübresi var.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Danaburnu var.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Şuan taşıma ile suluyoruz. Güneş enerjisi veya jeneratör ile birlikte motor kullanarak sulama yapacağız.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Çok dağlık değil. Kışın belli günlerinde soğuk alabilir.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Burayı satın almak.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır


Bahçenin ilk günden itibaren fotoğraflarını zaman zaman paylaşacağım.

İlk birkaç foto burada... TIKLAYIN


Düzenleyen funku : 10-05-2017 saat 10:50
funku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön