View Single Post
Eski 01-05-2017, 00:04   #1
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Anatohum 2017

Bu genel başlık altında, kısa adı ANATOHUM olan Anadolu Tohumları'nı Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, kimisi çok nadir ve/veya tarihsel/kültürel/ekonomik öneme sahip atalık tohum çeşitleri tanıtılacaktır.

Proje kapsamına alınan yerli tohumların tamamı, şimdilik yenilebilir bitki türlerine aittir. Söz konusu tohumlar, kimi zaman belli bir aile, mahalle, köy ya da daha büyük yerleşim/yaygınlık birimlerinde nesiller boyu ekilen atalık tohumlar olabileceği gibi, amatör üreticiler tarafından ıslah edilmiş ya da ticari seleksiyonla/üretimle elde edilerek yıllar içinde geleneksel/yaygın şekilde ekilir hale gelmiş ve çapraz tozlaşmaya uğradığı haller dışında her ekimde aslına uygun meyve veren tohumlar da olabilir.

ANATOHUM Projesi'nin tohumları, ilk aşamada, çeşitli lojistik/teknik nedenlere bağlı olarak önceden belirlenmiş proje istasyonları tarafından yetiştirilecektir. Tohumlar çoğaltılarak, istisnalar söz konusu olmakla birlikte, takip eden senenin tohum paylaşım etkinliğiyle proje yetiştiricisi dışındaki üyelere de dağıtılmaktadır. Kimi tohumlar, ilk senede proje yetiştiricileriyle birlikte diğer üyelerin talebine de sunulmaktadır.

Proje yetiştiricilerinin agaclar.net kapsamında yer alan üyelerinin listesi aşağıdaki gibidir:

Proje ana merkezi:
birnefestoprak

Ana istasyonlar:
bahcedenn
heyyamola
MeyveliTepe
Taşlıbahçe

Diger (aktif) istasyonlar:
Muda
oz26
SDurul
TCM


Projeye agaclar.net üzerinden dahil olan üyelerin tohumlari ilkin, etkinlik takvimine uygun olacak şekilde, agaclar.net çatısı altındaki tohum paylaşım etkinliğinde dağıtması beklenmektedir.

Yöre ve çeşit ismi belli olmayan ya da bu bilgilere bütün çabalara karşın ulaşılamamış tohumlara, yetiştirmede birlik sağlamak ve amatör seviyede yerli tohum yetiştiriciliği entelijansiyasını geliştirmek adına ANATOHUM Projesi kapsamında isim verilmektedir. Proje yetiştiricilerinin etkinlik kapsamında gerçekleştirecekleri dağıtımda bu isimlere uyması beklenmektedir.

Proje yetiştiricilerinin, bu sene sadece kendilerine açılan proje tohumları için talepte bulunduklarını, Beğen tuşuna basarak, bildirmeleri gerekmektedir. Tohum paketleri, yetiştiricilerin talebine göre hazırlanacaktır. İstisnai durumlarda, ilgili tohum başlığı altında gerekli açıklama yapılacaktır.

Bu başlık, zaman zaman ANATOHUM Projesi'ne agaclar.net üyeleri tarafından bağışlanan tohumlara ait yetiştirme bilgileri ve tohumlardan yetiştirilen bitkilerin resimleri de yayınlanacaktır. Bu bilgileri yayınlarken, tohumu bağışlayan üyelerin kimliklerini "bunun tohumundan bana da gönderir misiniz" tarzındaki isteklerin ve özel mesajların önüne geçmek için, saklı tutacağım. Söz konusu üyeleri, projeye bağışladıklarını düşündükleri tohum için ilgili mesajda kaynak olarak gösterilmeyi arzu etmeleri halinde açıklayabilirim.


Düzenleyen birnefestoprak : 06-06-2017 saat 16:56
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön