View Single Post
Eski 20-04-2017, 23:31   #1
looktr
/
 
Giriş Tarihi: 02-12-2014
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 102
İlk kulübem (acemi işi)

3 yıl önce aldığım zeytin bahçesine bir kulübe kondurmak istiyordum. Bu doğa harikası içinde nefret ettiğim betonu sokam istemiyordum. Ayrıca ileride resmi bir sıkıntı olmasından da çekiniyordum. Konteyner hazır kulübe vb birçok alternatifin hem maliyet hem de kurulum sorunları vardı. Be de kendi kulübemi kendim yapmaya karar verdim.

Önce demirden iskelet yapmayı, sonra bu iskelet üzerine tahta vidalamayı düşündüm. Böylece dıştan ahşap ev gibi görünen sağlam ve pratik bir kulübem olacaktı. Bu şekilde gerçekten daha kolay yapılabilen, daha ucuza malolabilen ve kendi isteğimize göre planlayabileceğimiz bir kulübe yapabiliriz. Ama benim acemiliğim, malzeme eksikliği ve birkaç iş hatası yüzünden ilk kulübemde bazı kusurlar oldu.

Kulübenin tabanında playmouth kullandım. 2cm kalınlık ve bildiğimiz sağlamlığıyla playmouth bece en uygunu. Yüzeyinin kayganlığı nedeniyle çalışırken dikkatli olmalı, iş bittikten sonra da üstüne halıfleks gibi uygun bir malzeme konmalıdır.

Adi tahtaların bile pahalı olduğunu görünce yan yüzeyle için en uygun çözümün marin ahşap levha olduğuna karar verdim. Söylendiğine göre 70 derec kaynar suda 7 saat kalsa bile zarar görmüyormuş. Suya dayanıklılık önemli bir detay. Yan yüzeyleri bununla kapladım.

Çatı kısmını yaparken hafif eğimli tasarlamıştım. Yüzey tam düzgün ama yere göre açılı olduğu için yağmur suyu rahatça akıp gidecek. Bildiğimiz açılı çatıdan yapsaydım bu işim çok daha fazla zorlaştıracaktı.
İlk önce çatıya çıkıp 10 mm adi çam tahtasıyla kapladım. Onun üstüne 4mm marin levha kapadım. Kulübenin içinden bakıldığında çam tahtaları çok hoş görünüyor. Marin levha ile yağmur suyunu iyice önlemiş oldum.
Marin levha üstüne de fırçayla sıvı membran sürdüm. daha önce ne olduğunubile bilmiyordum. Malzeme araştırıken öğrendim. Aslında ahşap yüseyden çok beton yüzeylerde etkili. Ben 5mm kalınlığında bir membran katmanı olacak ümidiyle sürdüm. hayalimdeki gibi olmadı ama su yalıtımı için ideal bir ürün.

Resimlere bakarsanız, kulübenin ayaklı olduğunu göreceksiniz. Bu su basması , sel, vb tehlikelere karşı önemli bir ayrıcalık. zaten demir iskelet yapmamın bir sebebi de bu. Ayrıca bu kulübeye fare vb hayvalar da giremiyor.

Ek araç gereç, nakliye vb fazladan masraflar olduğu için bana 6000 tl kadar bir fiyata mal oldu. Tabanı 3x4 metre, yükseklik 3 metre. Kulübemde bir asma kat da yaptım. Taban tahtalarını döşemedim ama profil olarak hazır.
2x3 metre tabanı, 2 metre yüksekliği olan bir kulübeyi 2000 tlye bitirebilirim sanırım.

Aslında bu kulübeyi tasarlarken ilk aklımda olan şey: bir traktör römorkuna yükleyip kolayca taşınabilecek bir kulübe yapmaktı. Resmi olarak hiçbir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız siz bu şekilde bir kulübe yaptırabilirsiniz. En kötü ihtimalle şikayet olsa bile bir römorka takıp taşıyabilirsiniz.

Görüşlerinizi ve sorularınızı yorum yaparak bildirirseniz memnun olurum.


Düzenleyen looktr : 25-04-2017 saat 18:57
looktr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön