View Single Post
Eski 19-04-2017, 18:41   #1631
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 Mesajı Göster
Memleketteki 1400 metre rakımlı 7 dönüm tarlama sonbaharda 4x5 şeklinde yaklaşık 400 adet yerli badem tohumu ektim. her çukura yan gelecek şekilde 2 adet badem attım. Bakalım bu sene nisanın sonuna doğru çıkıp çıkmayacakları belli olacak. Etrafını şimdilik çeviremiyorum. ama gücüm yettiğince her fidanın etrafını 3-4 adet çubukla çevirip çukuklarıda telle saracağım. tarlanın olduğu mevkide keçiler ve yaban domuzu var. ayrıca tarlada fare ve çevrede tavşan var. nasıl mücadele edeceğim bimiyorum. şayet bu sene çıkanları kurtarabilirsem ağaçların gövdesine gülleci bulamacı tortusu sürsem faydası olur mu? badem çöğürlerine lauranne ve (cinsini bilmiyorum ama bertina veya tuono bademe çok benziyor) aşılayacağım. aşıyı sanırım seneye yeterli kalınlığa gelirse kalem aşısı, tutmayanlara da haziranda göz aşısı yapacağım. Sizin tavsiye edeceğiniz çeşit hangileri olabilir. Bertina, feragnes ve feraduel yapsam olurmu? Bertinayı feragnes ve feraduelin tozladığını yazıyordu Kemal cüce tarımda.

Ayrıca 30 adette ceviz diktim. Bunlara da fernor, fernette, kaman 1, kaman 5, şebin, bileceik türlerinden hangisini aşılasam daha iyi olur? Okuduklarıma göre Fernor yüksek rakımlara en uygun çeşit görünüyor.
Bu kadar zahmete giriyorsunuz, İnşallah her şey istediğiniz gibi olur. Çekirdekten badem yetiştirip, aşılamak ve tutmayanları tekrar aşılamak bence çok zahmetli ve uzun zaman isteyen bir iş. 400 tane badem diktiğinize göre bu iş hobi amaçlı değil. Naçizane tavsiyem acı bademe aşı yapmak yerinde aşılı ve sertifikalı fidanla bir kaç sene erken ürün almanız mümkün olur. Fidancılar taş yemicek ya?

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön