Konu: Lale
View Single Post
Eski 18-04-2017, 20:39   #1361
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Batuhan Yılmaz Mesajı Göster
Merhabalar üstadlara çok önemli bir kaç sorum var kesinlikle bu sorularda ki amacım ticaret değildir kastamonu cide bölgesinde (tipik karadeniz iklimi her mevsim yağışlı (yazın 1-2 haftada bir gün illaki yağış oluyor )) Benim küöüklükten beri hayalim dev bir lale tarlam olması ben her bahar gidip içinde 1 hafta geçirebileceğim bir lale bahçesi yapmak istiyorum bu arada en az 100-200 soğanla başlamayı planlıyorum şimdi sorularıma gelmek istiyorum .

1- Kar yağışı kışın çok oluyor nerdeyse 30-40 cm kar olduğu oluyor kaç cm derine dikmeliyim ?
2-Soğanları belediyeden alıcağız bu söküp çuvallarla ölüme terkettikleri soğanları değerlendirmek istiyoruz verim alabilir miyiz ?
3- Bu sökme soğanları iyice yaprakları kuruduktan sonra renk ve cinslerine göre ayırmayı planlıyorum bu soğanları bölgeye ne zaman dikmeliyim ?
4- Diyelim başarılı oldum soğanlar filizlendi çiçek açtı yaza girdik ben o soğanları sökmek zorunda mıyım ?
5- Doğal olarak bölgede yayılmalarını istiyorum her sene ilaçlama ve gübrelemeleri yapılıcak doğal olarak yayılım gösterirler mi ?
6- Bölgede Muscari bitkisi ve sahlep bitkisi doğal olarak yetişiyor lale bölgeye uyum sağlar mı ?
7- Lale soğanlarını hangi cepheye ekersem verimim artar vede büyük bir ağaç gibi gölgelik bir alana mı idkmeliyim yoksa her dem güneş alan güney düz cepheye mi dikmeliyim ?

yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
sn Batuhan yılmaz.,

1. Lale bir soğuk iklim bitkisidir. iran-türkmenistan arası doğal yayılma alanlarıdır. türkiyede de toroslar dan doğuya doğru yayılır.
2. lale soğanları, çiçekleri geçtikten sonra yeşil yaprakları ile hazirana kadar yaşamalıdır.Dikimden sonra eski soğan ölür, yeni soğan ve yavru yapar. Bu yeni soğanların beslenmesi için uzun süre yeşil kalmalı( Foto sentez yapmalıdırlar)
3, lale soğanları dikimi sonbahar ayları dır. Ekim kasım
4. Evet her yıl sökmek, oluşan yeni soğanları ayırıp boylandırmak gerekir. sökmezseniz irili ufakl bi dolu lale bitkisi olur yaşayabien yaşar
5. her bölgede doğal yayılmaz. Doğal yaşama koşulları: Sonbaharda yağışlar ile kök salacak, kışı kar altında geçirecek ve kar don olayından koruyacak, ilk baharda kar suları ile uyanıp köklenip 10-15 oC cıvarında çiçek açacak ve uzun bir ilkbahar periyodu ile otosentez yapıp yeni soğanı besleyecek ve sıcak bir yaz geçirerek (25 0C) dinlenecek ve yazın sonunda tekrar hayata merhaba diyecek.

6. genelde yazın çok sıcak olmayan cepheler, kuytu yerler, gölgeli yerler

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön