View Single Post
Eski 13-04-2017, 01:46   #1571
ozerkavak
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
Merhabalar,

Öncelikle EM aktif ürününü havale günü tarafıma kargolayıp ulaştıran Seda Hanım'a teşekkür ederek başlamak istiyorum. info@emturkey.com.tr attığım e-postayı (telefon ederek takip ettim) hızla yanıtladılar.

Sayın Coskun4216, çok teşekkür ederim. İnanılmaz faydası oldu. İngilizce bilmek, bu kaynaklar ulaşmak için yetmemişti.

İşlerin teoride ve pratikte nasıl yürüdüğüne dair (ilk yapacaklar için) biraz örnek vermek istiyorum. Amacım mayayı (EM) katıp 1 tona yakın taze büyükbaş gübresini en kısa zamanda fidanlara vermek idi bakın neler oldu (ya da olmadı

1. EM aktif tarafıma ulaştıktan sonra gübreyi getirecek arkadaşı son bir hafta içinde (bu arkadaş getirebileceğini söyleyen dördüncü arkadaş, diğerlerini sormayın!) 4 kez aradım, ikisinde telefonuna bakmadı.

2. 1 ton kadar gübre getirecekti, "romörke atıcam 1 tonu geçebilir... bilemem" dedi. 2 tona da razıydım 500 kiloya'da, yanında 3-4 saman balyası bırakacaktı, aradı ve "döktük abi hepsini çukura" dedi.

3. evde biririktirmiş olduğum 30 kilogram civarında kahverengi (yırtılmış 5 cm'lik karton parçaları ve kağıtlar ki, sıkıştırılmış şeker çuvalı) malzemeyi bagaja teptim ve yola koyuldum.

4. Afyon'daki "ben bu işin kralıyım" diyen 3 yemciye uğradım, 1 çuval (40kg) kepek almak istedim ve hiçbirinde kepek bulamadım! Beni başka iki yemciye gönderdiler ve en erken 1 hafta sonra kepek alabileceğimi (o da parasını peşin verirsem) öğrendiğimde eli boş bir halde 45 kilometre yol yapmıştım.

5. Elimdeki 2 litre EM aktif, 50 kg kadar kuru malzeme ile tarladaki kepçe ile açılmış 3m x 3m genişiliğinde 1.5m derinliğindeki çukura vardığımda, beklediğim 1-2 ton gübre yerine üçte biri dışarı boşaltılmış olmak üzere 5 ton yaş büyükbaş gübresi yığını ile karşılaştım. Saman balyası falan da yoktu! Tekrar aramaya utandım. Biraz da "arasam da getirmeyecek" diye saldım.

6. 5 ton yaş gübreye "Hodri meydan" deyip, elimdeki 6m x 8m naylon örtüyü çukurun boş köşesine serip 500kg-1000 kg arası gübreyi kürekle çukurun boş tarafına aktarmayı planlayarak, EM, bahçedeki tırmık yolması kuru malzemeyi, getirdiğim karton ve kağıtları naylon içine doğru çukurun köşesine, naylon içine sermeye başladım.

7. Tek başıma ince ince katmanları (karton/kağıt kuru madde + EM sprey + gübre + kuru otlar + karıştırma ve karıştırırken tekrar EM sprey) oluştururken yağmur başladı

8. EM'yi püskürttüğüm, 15 TL'ye 2 yıl önce aldığım (en kralı abi bu! söylemine inanmamama rağmen) 1.5 litre kapasiteli ilaçlama pompası bozuldu (tulumba lastiği içinde EM varken yırtılıp yerinden çıktı, hazneye düştü), pompaladıkça üstten, pompa yerinden tüm sıvıyı dışarı fışkırtmaya başladı. Kibrit sokuşturarak sıkıştırmayı denesem de fayda etmedi.

9. 3 saat debelenmemin sonunda, beklediğimden daha nemli (yağmur nedeniyle) 1 tona yakın, her katmana kovadan otomobil yıkama fırçası ile EM sepelenmiş, dört bir yanı (alt kısım hariç) naylon ile kapatılıp hava ve ışık alması engellenmiş 1 tona yakın bir gübre kompostu (bukaşi mi demeliyim?) denemesini (5 Nisan 2017) gerçekleştirdim.

10. 1 saat daha harcayıp dışarıdaki yaş 1.5 tona yakın gübreyi çukura olabildiğince aktardım (son kalanları çukura dürttüm). Yağmur işimi kolaylaştırmıştı. iyice cıvımış taze gübre yağ gibi aktı gitti az önce içinde bulunduğum çukura. Hala da üstünü örtemedim

Amaç ne idi? 6 dönüm arazideki 225 fidana bu seneye yetişmek üzere EM ile fermente edilmiş gübreyi mayıs sonu vermek üzere hazırlamak.

Aldığım dersler:
1. tek başına iş yapma, yanında 1-2 her işi tutabilen (köye gidip yapıştırıcı alabilecek mesela), araç kullanabilen insanın olsun
2. parasıyla da olsa en kral satıcılara, arkadaşlara, "hallederiz abi!" diyenlere, "en kalitelisi bu alet, şikayet almadım" diye mal satana güvenme, yedekli ol, kameraman Cevat Kelle gibi yanında herşeyi taşı, kova, hatta kedi taşı

Vazgeçecek miyim? Hayır! Niye anlattım bunca şeyi? Maalesef tecrübelerimizi özetleyip yazarken yaşadığımız olumsuzlukları buraya eklemekte sanki biraz cimri davranıyoruz gibi geliyor, eksiği tamamlayayım dedim Adamlar kepçe dozer her türlü kararken, tarımın hayvancılığın göbeğinde temel yem maddesi 40kg kepek bulamadım

ozerkavak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön