View Single Post
Eski 09-04-2017, 14:41   #38
ukars
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: rize
Mesajlar: 1
Merhaba, Rize'de organik yöntemle çay ve maviyemiş yetiştiriyorum.
Çay fabrikaları yaş çayı işleyip elekten geçirdikten sonra kalan lifli ve tozlu kısacası kalitesiz çayı dağıtıyor. Çay artıklarını yıllardır gübre olarak kullanıyoruz.
Çay tarlalarına dekara 1 ton gelecek şekilde uyguluyorum, maviyemişlerede fidan başına 1 kilo civarında uygulama yapıyorum. Gözleme dayalı şu bilgileri aktarabilirim;
1.) Su tutma kapasitesi yüksek
2.) Solucan miktarını arttırıcı ekisi var dolayısiyle toprağı havalandırıp yumuşak ve geçirgen bir hale getiriyor. (Toprağı yumuşatmak için odun veya kömür külüde kullanmaktayız).
3.) Bitkilere olan etkisi; sürgün ve yaprak aksamlarının çok hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.
Bu sonuçlara göre iyi bir azot kaynağı olduğunu söyleyebilirim. Birçok organik gübre gibi toprağın yapısını iyileştirici etkisi vardır.
Bölgemizin toprakları asitli olduğu için çay ürününde ph düşürücü etkisi olabilir. Kireçli topraklarda asit karakterli torf yerine kullanılabileceğini düşünüyorum. Tam analiz olsa bu bilgilerin doğruluğu veya yanlışlığı net ortaya çıkardı. Bende merakla bekliyorum. Teşekkürler

ukars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön