View Single Post
Eski 09-04-2017, 11:13   #26
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın dusunenadam,

Soruyu doğru anladım mı tam bilemiyorum. yani ana gövdedeki düz kesiyi mi demek istiyorsunuz. Normalde kışın düz kesi yapıyoruz ve sonra gelen sürgüne göre eğimli olarak düz kesiyi düzeltiyoruz.
Eğer keseceğiniz yükseklikte sürgün varsa o kadayıf üstü kaymak gibi bir durum olur; o durumda eğer yapabiliyorsanız ince bir testereyle sürgünden aşağısını eğimli kesiyoruz düz yerine ama eğer ki keserken sürgüne zarar vermek gibi bir risk varsa eğimli kesmek mümkün olmayabilir.
İnce sürgün kalınlaşırken aşağıdaki gövdedeki kesiye biraz eğim verilebilir ama ağaç uyandığı için köklerin oynama olasılığı fazla. Şimdi yapılırsa testere ile değil de konkav makasla küçük küçük parçalar halinde kesilip eğim verilebilir. Ya da kışın testereyle veya konkav makasla yavaş yavaş o kısım kesilip eğim verilir. eğimi şimdiden vermekten gayemiz ise ağaç gelişirken yarayı kapatmasını sağlamak ve konikliği artırmak

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dusunenadam Mesajı Göster
Şu konuya bir açıklık kazandıralım. Kes-büyüt yönteminde sürgün alttaki gövdenin 1/3 kalınlığına gelince kesilecek onu biliyorum. Bu ağaçta zaten sürgüne hiç dokunmadım. Demek istediğim, şu okla gösterdiğim ana gövdedeki ilk kesiyi yapmak için sürgünün kalınlaşmasını mı beklemek lazım? O zaman neden ilk aldığımız fidanları o kadar kısaltıyoruz?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg dusunenadam.jpg (30.7 KB, 48 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön