View Single Post
Eski 07-04-2017, 16:34   #1029
idris şenol
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas Mesajı Göster
@buluth
Anladığım kadarı ile klonlama yaptığın agardaki ilk miseli komposta aşılamışsın? Eğer bu şekilde yaptıysan gecikmenin nedeni bu olabilir. Önce klonlama yaptığın mantarın oluşan iki üç günlük miselini alt tarafından bakacak şekilde ışığa tut. Misel kestiğin parçadan çıkan ışınların bazılarının uzun bazılarının kısa bazı yönlerden de hiç çıkmamış olduğunu göreceksin.
Bu petrilerden en uzun ve hızlı ışının olduğu kısımları kesip bir daha agara al. Bu işlemi üç dört gün içinde her yöne eşit hızda yayılan ve yuvarlak yıldız oluşturacak şekile gelen miseli elde edene kadar devam ettir. Elde ettiğin son miselden küçük bir örneği deney tüpüne alıp buzdolabında uzun zaman muhafaza edebilirsin. Gerektiğinde tüpten çıkarıp aynı işlemleri yapıp ( Bu kez daha kısa sürecektir) bir daha komposta aşılayabilirsin. Bu işlemi yapma nedenini örnek ile açıklamam sanırım daha anlaşılır yapacaktır. Olimpiyatlara atlet klonlayacağınızı varsayın. 2012 100 m koşusundaki atletlerden seçip klonlama şansınız var. İlk grubu aldığınızda bütün atletleri almış oluyorsunuz. İçlerinde sonuncu gelen de var birinci gelen bolt da var. İkinci seçimde boltun olduğu kısmı klonlamış oluyorsunuz. İşlemi ne kadar çok devam ettirirseniz tek başına Boltu klonlama şansınız da o kadar yükselmiş oluyor.
Kompost olarak mısır seçmen bence iyi değil. Nedeni ise mısır pahalı bir ürün daha ucuz malzemelerden üretebileceğin mantarı mısıra aşılamak gereksiz. Ama yine de deneyeceksen mısır tanelerini parçalaman un haline getirmen sarımı hızlandırır. Birinci sorun taneler kabuklarından dolayı suyu kolay çekmezler yeterli nemi sağlamazlar. İkinci sorun aralarındaki boşluk miselin yolunu engeller. Üçüncü sorun miselin mısırın kabuğunu geçip içini sarıp sonra dışını sarması zaman alır bazen hiç gerçekleşmez. Bu da besin almayan miselde enerji olmamasına ve yavaşlamaya neden olur. Mısırla yapacaksan mısırları un ya da kepek haline getir. Sonra bunu ıslattığın vermikulat ile karıştır. Aşılamayı bu komposta yap.
bu anlatıma şapka çıkartılır

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön