View Single Post
Eski 05-04-2017, 23:05   #27
Efe Bey
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-03-2017
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blick Mesajı Göster
Sn Efe Bey su kuyunuz hayırlı olsun çok kısa bir mesafede suya ulaşmış olmanız sevindirici. Bizim zeytinliğin içinde bir kuyu olmasına rağmen bir adet sondaj kuyusu açtırmayı düşünüyorum. Bu işlem size ne kadara mal oldu öğrenebilir miyim ?
Sn.blick, ustalara işçilik olarak 1200 tl , kuyu açıldıktan sonra 16 mt. boyunda 3'lük galvaniz boru alındı ( 8 mt'lik kısmı hurdacıdan alındı 20tl , diğer 8mt'lik kısmı da sıfır olarak alındı. Yanlıs hatırlamıyorsam sıfır alınan boru da 250-300 tl idi). Ve buna ek olarak boru ile tulumba arasındaki aparatlar ve motora bağlantı ekipmanları alındı(yaklaşık 150tl).Tulumba dökümden olduğu için 75 tl ödendi. Alınmış olan bu iki borulardan birinin ucu mermi ucu gibi şekil verildi ve matkap ile süzgeç gibi delikler açıldı (Bunun yapılma amacı su çekimine bağlı olarak ilerleyen zamanlarda çamur, taş vb maddelerce borunun tıkanmasının önlenmesidir). Aynı zamanda borular birbirine rahat monte edilsin diye tornada uçlarına diş açıldı (pet şişe ağzı-kapak gibi) , yaklaşık olarak 100 tl'de tornacıya verilmek üzere toplamda 600 tl harcandı.
Daha sonradan önce ucu mermi gibi olan boru sondaj yapılan yere yerleştirildi, bundan sonra diğer boru ilk yerleştirilen boruya açılan dişler sayesinde diş aralarına keten ve gres yağı sürülerek , iki dişliyi birbirine bağlayan bir aparat somun ile birleştirildi. Tulumba ve motor aparatları da aynı şekilde borulara eklendi ve en üste tulumba takıldı.
Toplamda işçilik ve alınan malzemelerle birlikte 1800 tl'ye denk geldi.

Dip Not: Tulumba koyulmasının sebebi motor bağlı olsa da olmasa da suyu kullanmadığınız zaman aşağıya gitmesinden kaynaklanıyor. Tulumbayı basıp eğer su gelmiyorsa tulumbanın üzerine bir miktar (yaklaşık 2-3lt) su döküp aradaki hava katmanını dışarı atıp suyu yukarıya daha kolay çekebilirsiniz. Bu işlemin özellikle motorla su çekmeden önce yapılmasını tavsiye ediyorlar .

Göndermiş olduğum sondaj kuyusu fotoğrafında yana doğru çıkan boru motora bağlanacak olan bölüm. Olur da motor bağlamadan tulumbadan su çekmeye kalkılacak olursa orası kör tıpa ile kapatılmalıdır. Yoksa hava kaçırdığından suyu çekmeyi zorlaştırıyor hatta hiç su çektirmiyor. Bunlarda küçük ek bilgiler

Efe Bey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön