View Single Post
Eski 05-04-2017, 18:52   #116
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bu patatesle ilgili ne çok tarif varmış

Fırında Tatlı Patates Çubukları Tarifi:

4 tatlı patates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
2 dal biberiye
2 dal kekik
Patatesler soyun ve parmak kalınlığında dilimler kesin, ardından dilimleri tekrar ince uzun şeritler halinde kesin. Patateslerin üzerine, kekik, biberiye, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirip servis edin.

Tatlı Patatesli Tatlı Kumpir Tarifi:

4 adet tatlı patates
1 tatlı kaşığı vanilya özü
100 gram ceviz **** pekan cevizi
2 yemek kaşığı bal
Patatesli ortadan ikiye bölün ve 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Sıcakken içlerini bir kaşık ile oyup bir kaseye alın. Vanilya ile karıştırın. Püreyi tekrar patatesin içine bölüştürün. Üzerlerine ceviz ve bal gezdirerek servis edin.

Tatlı Patatesli Kumpir Tarifi:

4 adet tatlı patates
8 adet çeri domates, ortadan ikiye kesilmiş
4 dilim jambon
100 gr beyaz peynir
2 yemek kaşığı tereyağı
Patatesli ortadan ikiye bölün ve 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Sıcakken içlerini bir kaşık ile oyup bir kaseye alın. Tüm malzemeleri karıştırıp patates kabuklarının içine bölüştürüp servis yapın.

Tatlı Patates Çorbası Tarifi:

2 adet tatlı patates
1 adet patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 litre tavuk veya sebze suyu
Yarım su bardağı krema
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
İlk önce tatlı patatesleri, patatesi ve soğanı eşit boyda doğrayın. Ardından tencereye zeytinyağını katarak doğradınız malzemeleri kavurun. Daha sonra et suyunu veya sebze suyunu ekleyip kaynatık. Son olarak tuzunu ve tereyağını da ekleyin. Kaynadıktan sonra kremayı ekleyip 5 dakika daha pişirip dilerseniz ceviz parçaları ile servis edebilirsiniz.

Tatlı Patatesli Yumurta Tarifi:

3 adet tatlı patates
4 adet yumurta
1 kırmızı soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, biber
1-2 dal biberiye
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Patatesi soyun ve küpler halinde doğrayın. Soğanı da küp şekilde doğrayın. Patatesi zeytinyağı ile birlikte tavaya alın ve 1 dakika kadar kavurun. İçine soğanları ilave ederek 3-4 dakika kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve biberle birlikte ince kıydığınız biberiye yapraklarını da ekleyin ve kısa bir süre daha pişirin. Pişen patateslerin üzerine yumurtaları ilave edin ve istediğiniz kıvamda pişirerek ocaktan alın. Daha fazla biberiye ve kırmızı biber ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Tatlı Patatesli Salata Tarifi:

500 gr tatlı patates, kabuğu soyulup közlenmiş
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet doğranmış taze yeşil soğan
3 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
6-7 yaprak ıspanak
1 adet limonun suyu
200 ml zeytinyağı
2 yemek kaşığı ayçiçek çekirdeği
3 yemek kaşığı kuru üzüm **** yaban mersini
Közlenmiş tatlı patatesleri soğuduktan sonra küp küp kesin. Limon suyunu ve zeytinyağını biraz tuz ile çırpın. Patateslerle diğer malzemeleri derin bir kapta karıştırın, sosunu dökün ve servis edin.

Tatlı Patatesli Galet Tarifi:

3 adet tatlı patates
4 yemek kaşığı erimiş margarin
4 diş sarımsak
4 tatlı kaşığı parmesan rende
6 adet milföy hamuru
Tuz
Karabiber
Yağ ve sarımsağı 6-7 dakika pişirip sarımsağı kenara çıkartın. Patatesleri ince ince dilimleyin. Sarımsak aromalı yağın yarısını fırına girecek bir tencerenin altına dökün ve her tarafına bulayın. Patatesleri dizmeye başlayın. Parmesan rende,tuz ve karabiber serperek patatesler bitene kadar devam edin. 20 dakika kadar 200 derece fırında pişirin. Son olarak milföylerin üzerine çatal ile delikler açın. Fırına verip 15 dakika pişirin. Geri kalan tereyağını üzerine sürün ve patatesleri üzerine ekleyip 5 dakika daha pişirip servis edin.

Fırında Tavuk ve Tatlı Patates Tarifi:

2 parça tavuk göğüs eti
2 parça tavuk baget
2 adet fırın patates
1 yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Deniz tuzu
Taze kekik
Salçayı 1 bardak sıcak su ile açın, toz biberi ekleyin. Bir fırın tepsisine yağı dökün ve tavuk ve patatesleri katarak karıştırın. Üzerine salçayı döküp, kekikleri de ekleyin. 200 derece fırında 40-45 dakika pişirip dilerseniz kıyılmış maydanoz ile servis edin.

Tatlı Patatesli Çıtır Mantı Tarifi:

Hamur için:

3 su bardagı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşıgı tuz
Su
İçi için:

3-4 haşlanmış tatlı patates
1 büyük soğan,
Bir tatlı kaşığı salça
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ
Sosu İçin:

Yoğurt
Sarımsak
Kırmızı pul biber
Tereyağı
Kuru nane
Bir tatlı kaşığı salça
Hamuru için; bir kabın içine unu, yumurtayı, unu, gerektiği kadar suyu koyup hamuru yoğuralım.
Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün ve 10-15 dk dinlendirin.
Dinlenen hamurdan, bezeler koparın. Tezgah üzerinde, unlayarak oklavayla ince olacak şekilde açın. Açtığınız hamuru düz bir bıçak ile kareler şeklinde keselim. Boyutu tamamen size kalmış. İçi için; soğanı, patatesi ince ince doğrayın.
Bir kabın içine soğanı, patatesi, salçayı, karabiberi, sıvı yağı tuzu koyup ve iyice karıştırın.
Hazırladığınız hamur parçalarının ortalarına, patatesli harçtan koyup bohça şeklinde kapatın.
Tepsiyi unlayın ve hazırladığınız mantıları unlu tepsiye koyun.
Tencereye yağ koyup, ısıtın.
Mantıları kızgın yapa atın ve altın rengi alana kadar pişirin.
Mantıların açılmamasına dikkat ederek süzgeçle çıkarın ve ılımasını bekleyin.
Bir kabın içine yoğurdu, sarımsağı koyup, iyice karıştırın ve mantının üzerine dökün.
Tavaya tereyağını, salçayı, kırmızı pul biberi, naneyi koyup kavurun ve mantının üzerine gezdirerek servis yapın.

Tatlı Patates Tatlısı Tarifi:

2 su bardağı süt
4 tatlı kaşığı tereyağı
1 tane tatlı patates, haşlanmış
4 tatlı kaşığı irmik
Yarım su bardağı un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için:

4 su bardağı su
Bir buçuk su bardağı toz şeker
1 adet limon suyu
Önce şerbeti hazırlayın. Su ve toz şekeri kaynatıp, tencereyi ocaktan alın. Limon suyunu ekleyin ve şerbeti soğumaya bırakın. Diğer tarafta, süt ve tereyağını tencereye koyup kaynatın. Un ve irmiği kaynayan süte ekleyin karıştırarak pişirin. Sonra ocaktan alın ve derin bir kaba dökün. Ortasını açıp yumurtaları, haşlanıp püre yapılmış patatesi ve kabartma tozunu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra krema torbasına doldurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar şeklinde tepsiye sıkın. 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra, üzerine ılımış şerbeti döküp servis yapabilirsiniz.

Tatlı Patatesli Kek Tarifi:

1 orta boy tatlı patates
1 su bardağı tozşeker
3/4 su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
Tatlı patatesin kabuklarını soyup kuşbaşı doğrayarak haşlayın, süzün ve püre haline getirin. Fırını 175 derecede ısıtın Kuru malzemelerin hepsini birbirine harmanlayın. Şeker ve yumurtaları köpürtene kadar çırpın. Tatlı patates püresini ve sıvı yağı ilave edip malzemeleri birbirine yedirin Kalan malzemeleri ilave ederek iyice karıştırın. Yağlanmış kek kalıbınıza dökün ve fırına verin. 40-45 dakika pişirin. Pişen kekinizi kesmeden önce ılınmasını bekleyin.

Tatlı Patatesli Tart Tarifi:

Taban için:

4 su bardağı yulaf kepeği galeta karışımı
200 gr. soğuk tereyağı
1/2 su bardağı keçiboynuzu pekmezi
Dolgu için:

2 adet doğal yumurta
2 orta boy haşlanmış tatlı patates
100 ml. krema
1/2 çay bardağı bal
1 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı muskat rendesi
Üzeri için:

Kaymak
Ceviz
Öncelikle turta tabanı hazırlamak için yulaf kepeği galeta karışımı, soğuk tereyağı ve pekmezi rondoda kırıntı haline gelene kadar 3-4 kere çekin. Elinizde sıktığınızda birbirine yapışan bir harç elde edin. Elde ettiğiniz harcı turta kalıbının tabanına ve kenarlarına iyice bastırarak yerleştirin. Dilerseniz küçük tart kalıpları kullanın. Dolgu harcı için öncelikle yumurta, bal ve kremayı derin bir karıştırma kabı içerisinde yaklaşık 2 dakika kadar çırpın. Ardından haşlanmış ve soğuduktan sonra rendelenmiş yaklaşık 1 su bardağı tatlı patates, tarçın ve muskat rendesi ilave edin ve tüm malzemeyi çırpın. Hazırladığınız dolgu harcını turta tabanının üstüne dökün ve düzeltin. Turtayı önceden ısıtılmış 125 derece fırında önce 50 dakika pişirin. Ardından fırının ısısını 150 dereceye yükseltin ve yaklaşık 40 dakika daha üstü kızarana kadar pişirin.

Üzerine dilerseniz kaymak koyarak servis edebilirsiniz.

ALINTI

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön