View Single Post
Eski 28-03-2017, 05:55   #45
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Kullandığım lambayı neden kullanıyorum neden almışımları sıralamaya karar verdim. Eldeki liste bu;

1. Yaşadığım yerde kış ayında hatta baharın ortalarına kadar adam gibi güneş görülmüyor.
2. Yavru orkidelerin büyümesi için ışığa ihtiyaçları var
3. Buhar makinesinde olduğu gibi ışık alımını denetleyebilmek ,standartlığı sağlayabilmek istiyorum.

Amazon'a orchid grow light diye girdim taramamı yaptım kararımı çabucak verdim; taşınabilir ve ucuz olmasını istiyordum. Sonrasında öğrendim ki Led ışıklar oldukça uzun ömürlü ve yeni yeni tercih edilmeye başlanan bir sistem. Ayrıca enerji dostu olarak biliniyormuş!

Seçtiğim ürünü orkidelerin yanına koyduğum için ısı yaymayan bir model olsun istedim. Orkidelerimin kenarında kullanıyorum ve kişisel olarak bir zararını gördüm diyemem ama olası faydalarını burada sizlerle paylaşmıştım. Aydınlattığı alan geniş bir alanı kapsadığı için tüm orkidelerimde ışığı çok seviyor. Küçük filizler ona en yakın duruyor ama çok sevdiler ki ilginç bir şekilde en çokta filizler için uygunmuş şimdi şaşırdım açıkçası Sera ortamlarında ya da yarı profesyonel ortamlarda florosan ışıkların kullanıldığına tanık oldum ancak LED ışık kendi deneyimlerimde 7 orkidenin işini götürüyor. En yukarıda saydığım üç sebep neden aldığıma işaret. Mesela benim ilk fotoğrafta paylaştığım odam iki tarafta cam olduğu için ve İstanbul'un havası sağolsun oldukça güzel ışık alıyorlar dolayısıyla ihtiyaç duymadım. Ama eviniz çok karanlıktır ya da kış aylarında çok karanlıktır, bir günü diğer gününe uymuyodur o zaman almanızı tavsiye edebilirim. Diyorum ya aslında hep yukarıdaki 3 sebeple ilişkili vermeniz kararlar. Aynı zamanda tekrar ediyorum doğanın sesini dinlemek gerçekten önemli. Okul sebebiyle yurtdışında kaldığım dönemlerde neredeyse hiç tek yerde uzun süre kalmadım ama hep biraz incelemeyle o eve bitkileri uyduruyorum (tabii her orkidem farklı); burada da insanların yaptığı belli bir noktadan sonra üsturuplu tahmin yürütmek. Forumda paylaşıldığı gibi Orkide bence bataklık bilgisi suya boğayım şeklinde değil ama elimdeki orkidenin türü ne, bu türün anavatanı Çin midir Filipinler mi Madagascar mıdır ? Peki evim bu iklime ne kadar benziyor? Ölen orkidelerim neden öldü gibi sorulara yanıt buldukça iyi kötü bir rutininiz oluyor.



Sizler gibi bende bu işi yeni yeni öğrendiğim için teknik bilgilere vakıf değilim ancak ışık bilgilerini buradan paylaşayım belki ne derece etki ettiğini öğrenmiş oluruz.


* Kırmızı 630nm and 660nm, Mavi 460nm and Beyaz 2700K. -

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön