View Single Post
Eski 23-03-2017, 23:41   #40
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Orkidelerde bol sulama yerine bol nem her zaman tercih edilmeli. Sebebiyse basit. Nem zaten sulama bozukluklarını hafifletecek, uzayan sürelere karşı bitkilerinizi koruyacaktır. Doğada "10.gün doldu neden su vermiyorsun Tabiat ana hadi o zaman öleyim ben ? "diyen orkide olmaz çünkü nem az sulamayı kapatır. Çok sulamanın hatasını silmek daha zor tabii. Çünkü çok sulamanın geri dönüşü yok ama çok çok az suladınız diyelim bitki biraz strese girer diyerek girişi yaptık o zaman nemlendirici makineye geçelim.

Buhar makineleri adı üstünde odaya buhar yayarak nem sağlıyor. Serada kullanılanlardan daha az yoğun olmasına rağmen ev ortamı orkideleri için yeterli. Noid türleri için çok gerekli mi bence değil çünkü Noid türleri zaten dayanıklı olmaya meğilliler. Hastalanmış ya da zorda olanlar için elbette faydası olacaktır. Ama ana mantık şu ;

10 liraya dayanıklı daha doğrusu hassas olmayan orkide
100 liraya neme duyarlılığı daha yüksek olan orkide

Sitede bahsettiğim ve bahsedilen çanak içine çakıl taşı üstüne daha küçük saksılığı ters çevirip orkideyi yerleştirmekte makul bir nem yöntemi. Ama önemli olan


sera nem makinesi> buhar makinesi > kendi hazırladığınız yöntemler

Haliyle en pahalı olan sera ürünü oluyor ama büyük ortam için gerekli. Narin olan türler için buhar makinesi gerekli. Noid için kalorifer yanına su gibi yöntemler yeterli.

Bazı türler için nem çok önemli bir konu;orkideyi öldürten bir konu. Noidlada ölüm ise genelde sulamadan harçtan oluyor. Dolayısıyla sistematik bir şekilde nem sağlanması özel türlerde kaçınılmaz oluyor. Çünkü yeri geliyor aldığınız türü bir daha bulamayabiliyorsunuz isterseniz üç katı vermeye razı olun. Burada yaptığım değerli değersiz ayrımını manevi değere göre yapmadığım anlaşılıyordur sanırım. Mesela klasik bir Violeca yı her yerde bulabilirsiniz ama çiçek yapısı farklı olan ödüllü Violecayı bir daha bulamayabilirsiniz (Daha öncede bahsettiğim neden klonlanıyor meselesi. Kısacası şöyle düşünün aynı anne babadan olan tek yumurta ikizi tıpatıp aynıdır çift yumurtaysa farklıdır. Belki birinin gözü diğerinden daha güzeldir gibi)

Tabii tekrar ediyorum ama ben 100 lira verip alıcam çok değer veriyorum alın niye almayasanız. Sonuçta zararı değil faydası olur. Özellikle ısıtıcının çalıştığı, şehir olarak nemin az olduğu (mesela İstanbul Ankaradan daha nemlidir gibi) bölgelerde alınması daha elzemdir.

Buhar makinesini ışıkla beraber kullandığımdan hangisi ne etkiyi yaptı bilemem ancak yaprak çıkartma ve büyümede hızlanma gözlemledim. Kullandığım yan ürünlerinde bu konuda etkisi olabileceğini belirtmekte fayda var.

Seçiminizi yaparken haznesinin büyük olmasına ve kaliteli olmasına özen gösterilmesini tavsiye ederim (düşük enerjili olmasıda önemli olacaktır). Makine gün boyu bitkilere yakın bir yerde çalışsın. Önemli olan buna dayanabilecek olması ve buhar püskürtmesi. Örnek vereyim aldığım ürün neredeyse 24 saat çalışıyor düzenli 2 ay oldu bir kötü çalışmasını görmedim. Bu tip ürünlerde iyi bir ürün bir kere alınmalı uzun süre idare eder. Genelde internette hep indirim oluyor belirli süreçlerde. Bu indirimleri takip etmekte bizzat fayda var.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön