View Single Post
Eski 22-03-2017, 20:38   #38
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Aslında edindiğim phalaenopsisleri daha önceden de paylaşabilirdim fakat sırf onu yaptım bunu yaptım gibi bir başlık olmasını istemediğim için beklemeyi tercih ettim. Sera fotoğraflarını burada paylaşmamdaki amaç bir konu başlığı olacak kadar kapsamlı olmamasıydı. Bunu da böylece belirtmiş olayım ve başlayalım evimin yeni ahalisi üzerinden konuları deşmeye.

Tin Wein Yu mounted orchid leri yani ağaca tutunan formda yetiştirmeyi seven birisi ki bunu fotoğraflarda görebilirsiniz. Mounted yani ağaç dalına sarılmış orkideler (mounted tanımını yazım kolaylığı açısından kullanacağım) tamamen doğal ortamı imite eder. Fakat genele vurduğumuz zaman bu yöntemin çok benimsenmediğini Phalaenopsisler konusunda uzmanlaşmış Bigleaf forumsda görebiliyoruz. 144 kişinin katıldığı ankette %46 hiç mounted orkidem yok demiş, %38 lik bir kısımsa bir iki tane var demiş ve %17 lik bir grupta orkidelerimim çoğu bu şekilde diye yanıtlamışlar. Bunun sebebiyse aslında basit. Çünkü tam doğal ortamı sağlayan ağaç dalı parçasını doğal ortamında değil evinizde yetiştirmek durumundasınız. Bu ciddi bir sulama,nem, ışık kontrolü demek oluyor. Tin Wein Yu bunu hem sera hem Louisiana bölgesinin güney havası sayesinde yapabiliyor. Lousiana Florida'nın komşu eyaleti dolayısıyla Miami benzeri bir hava hayal edebilirsiniz.

Crataegus monogyna ve Sambuccus nigra ağaç olarak tercih edilen türler olmakla beraber üyeler Sambuccus Nigra'yı orkideler için daha uygun bulmuşlar.

Epidendrum, Aerangis, Angraecum, Dendrophylax'ta denenmiş olanlar.

(Quercus suber) (Sequoiadendron giganteum)


Robinia pseudoacacia dalı Robinia pseudoacacia

Pinus sylvestris Pseudotsuga menziesii

Sadece belli türler ağaç kabuğunda yetiştirilmeye meğilli olacağı için Noid yani tanımsız orkidelerle bunu denemenizi tavsiye etmem. Hatta Orkide Acemileri bölümünde soru soranlara hiç tavsiye etmem çünkü çok zor bir iş. İnanın bu şekilde almasam ben bile tercih etmezdim

Bana hediye edilen bir tür olan Nothodoritis Zhejiangensis'se flaskte geldi. Yani bu orkide yavrularının özel bir karışımda tutuluyor olması demek.Belli bir süre bu kabın içinde kalacak,vakti geldiğinde de önce spaghnum yosununda yavru olarak büyüyecek sonra tercihen ağaç kabuğu karışımına alınacak. Zhejiang Çin bölgesine ait özel bir tür ve bir hybrid değil. Artık nothodoritislerde phalaenopsislerin bir alt türü olarak görülüyor çünkü zhejiangensis genetik olarak hybridlenmeye yani başka phalaenopsis türleriyle üremeye yatkın.


Burada paylaştığım küçük orkidem minyatür orkide değil normal orkidedir. Hybridin adı deliciosa x chibae 429 (çiçekleri kapandı maalesef çekimi yapana kadar) Aslında minyatür orkide zaten yoktur;ticari kaygılardan oluşan bir terim. Tabii yukarıda bahsettiğim gibi küçük çiçek açan küçük olanlar var mı var ancak ülkemizdeki orkidelerin hiçbiri böyle değil. Çiçeklerin boyu bu türde büyümüyor Ülkemize gelen orkidelerin çoğu zaten şablon tür halinde hazırlanıyor;yani hangi yapı marketine giderseniz gidin aşağı yukarı aynı tür çıkıyor. Kapalıçarşıda daha öncede belirttiğim gibi daha değişik Noid çeşitleri var ancak çok mu değişik değil; fiyat olarakta sıkı pazarlık etmeniz lazım. Çok beğenirseniz alınır mı alınır ama bütün koleksiyon onların üstüne inşa edilemez bence.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum. Kimseye Noid orkidesi var diye bir ayrım yaratmaya çalışmıyorum ancak Noid orkideler adı üstünde bilinmeyen orkidelerdir. Siz bir tahta parçasıyla okyanusta yüzmeye kalkar mısınız? Kalkmazsınız. Kalkarsanız batmayı da göze almalısınız.

Oh charlaux sen orkidelere kolay ulaşıyorsun tuzun kuru diyecekler içinse diyebileceğim şu. Sağlık sertifikası Tayland'lı satıcılarınınn çoğunda, gerek bu sayfada gerek genel olarak bahsettiğim satıcılarda da istek karşısında ücrete tabii tutularak verilir. Bu belgeler olduğu sürece ve yasalarca belirlenen sınırı aşmadığınız sürece (birkaç taneden fazla olunca ticaret yapıyor muamelesi görüyorsunuz) bu belgeler gümrükte sorun çıkartmaz çünkü istenen belgeler bunlardır zaten. Bunun dışında sn. Doku Kültürcü'de kendi deneyimlerini paylaşmıştı sanıyorum Akvaryum türleri başlığındaydı ve bir takım orkidelerde vardı (yanlışım varsa düzeltin lütfen). Zaten şu anda Sn.Ziya Soner'de serasında özel türlerle çalışmakta. Dolayısıyla seçenek bol imkan bol fiyat aralığıda bol. Tabii kur sebebiyle biraz pahalı ancak flask tercihleri birkaç kişiyle anlaşılarak yapılabilir çünkü sonunda baya bir orkide olacak ama flask uzunca bir süre bir kişinin himayesinde kalmalı çünkü açılamaz.İki kişi bu yola çıkmaya karar verirseniz 115 dolar - 120 dolar gibi bir küsüratla uğraşacaksınız; 3 kişi olursanız 80 e düşecek vs. Phalaenopsis türleri için oldukça kabul edilebilir rakamlar olduğunu söyleyebilirim. Ebay'de 50 dolara sertifikalı orkideler bulunuyor; ortak sipariş için bir başlık açmıştım ilgi olmadığı için kapanmıştı. Olurda isteyen olur diyerek ilgilenenlere belirtmek istedim.

Avrupa Birliğinde yaşayan arkadaşlarımız için Schwerter Orchideenzucht büyük bir cennet ve fiyatlar 20 eurodan başlıyor. Yine forumun derinliklerinde bu mekanın bilgisini de bulabilirsiniz tabii burada amacım sadece edinmek isteyenlere yol göstermek.

Bu başlıktaki daha önceki mesajlara bakarak fiyat aralığında karar kılabilirsiniz. Thalinda Türkiye kargosunda orkide gayet sıkıntısız geldi ve adapte oldu ancak hep olacak diye bir olguda yok.

Son olarak bundan sonraki yazımı ya nem makineleri üstüne, ya da ışık konusunda yazacağım. Daha çok rutin bilgiler, alırken nelere dikkat edilmeli ve deneyimlerim üzerine olacak. Hangisini istediğinizi belirterseniz ilk onunla başlarım Yoksa o piti piti karamela sepeti ya da hiç yazmama

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Charlaux : 22-03-2017 saat 22:22 Neden: hatali bilgi
Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön