Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 22-03-2017, 09:54   #963
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Sera

Agaclar.net ailesinin hayatıma somut katkısı üç yıldır gelen tohumlar fideler vs. idi. Cumartesi günü Bozdağ daki yeni aldıkları bahçelerine giderken Ödemiş e de uğrayarak ziyaret etme nezaketinde bulunup zaman ayıran forum üyesi @ Guernica ailesi ile tanıştım. Hava, zaman uygun olmadığı için Gölcük te göl kenarında çayımızı içemedik ama nasip olursa zamanımız bol. Kocaman sevgi ve saygılarımı iletiyorum kendilerine...

Üstteki uydur kaydır yaptığım sera çatıda köşede durduğu için içerisi fazla ısınmıyor, sera etkisi oluşmuyordu. Pazar günü mevcut serayı komple söktüm, yeni aldığım sera naylonu, ilave çıtalar, raptiye yerine çiviler ve bunları naylona çakarken zarar vermemesi için küçük lastikler ile daha güzel seramsı bir şeyler yaptım. Yaptım derken tam işe başladığımda gelen kayınpederim ile yaptık demek daha uygun olacak

Üç adet paleti yine karşılıklı koyduk, duvara gelen ve boşta kalan kısma geçen aylarda evden çıkardığım kullanılmayan konsolun arka kısmındaki tahta kısmı çaktık. Paletleri içeriden ve köşelerden ufak plastik parçaları (resimde solda görülen kırık sandalyenin yerdeki parçaları) ile birbirine tutturduk. Üstlerden de çıtalarla sabitleyince sera taşınabilir hale geldi. Paletlerin çıtalarını yere paralel tuttum bu kez, bu sayede tohumlar, fideler yere sığmazsa karşılıklı bu çıtaların aralarına tahta ilaveleriyle rafa dönüştürüp 'kaçak katlar' çıkabilirim.

Name:  sera.jpg
Views: 979
Size:  22.9 KB

Önceki serada üstte bombe yoktu, bu yüzden içerideki nem ve dışarıdan yağacak yağmur sorun oluşturabilirdi. Bu kez içeriden evde kenarları kırılmış plastik perde kornişini kullandım. Dikkat ederseniz kapı yok Kenardan naylonu kaldırıp girip çıkıyorum ancak zor oluyor, sanırım önceki kapıyı tekrar kullanmam gerekecek.

Gelelim teknik verilere; uzunluk 1,5 metre, genişlik 80 cm. yükseklik te orta bombeyi saymazsak 80 cm. Diğer tarafta maksimum iç sıcaklık 23 derecelerde kalırken burada 45 derecelere ve nem de % 80 lere çıkıyor. Minimum sıcaklık ise 12 derece civarı. Dün gece nette incelediğimde ideal sıcaklığın 35 dereceleri geçmemesi gerektiği ve minimum 10 derecenin iyi olacağı. Gerçek yapraklar yeni çıkıyor patlıcanlarda diğer biber ve domatesler yeni zaten. Seranın üzerine gölgelik alayım diyorum öğle arası eve giderken. Naylonun köşesini de sabahtan kaldırdım ki sıcaklık ve nem çok yukarılara çıkmasın.

Durum bundan ibaret, içerisi sauna gibi oluyor öğle vakti. Tohumların keyfi şimdilik yerinde gibi, diğer tarafta 10 gündür tık yoktu ama buraya gelince iki günde güzelleştiler sanki. Önerisi olan varsa beklerim.

Name:  sera 2.jpg
Views: 976
Size:  39.7 KB

Name:  sera 3.jpg
Views: 969
Size:  39.3 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön