Sn. Poyrazs,
Gemlik çeşidi zeytin taç yapısı devasa boyutlara ulaşmıyor. Budama işi diğer dikine büyüyen büyük taç yapılı Ege çeşitlerine göre daha kolay.
Gemlik daha ziyade sofralık olarak kıymetli olduğu için (aslında yağ oranı en yüksek çeşitlerden biri) ve mecbur kalınmadılar aşırı budama tercih edilmemeli. Ağacın kök yapısının bekleyebileceği taç bırakılmalı, verim alabilmek için.
Kalın dalların sert budamaları ağaca su yürümeden erken yapılmalı. Kesilen dal merkezi sulu durum alıyorsa su yürümeye başlamıştır. İnce dal ve havalandırma aralamaları mayıs sonuna kadar yapılırsa sorun olmaz. Hastalıklı dallar ise temmuz da yapılmalı.
Ben merkezden dikine yükselen dalı sevmem ve çıkarırım genelde. Merkezden çıkan dal diğerlerinin ışık ve havalanmasın engellediğini düşünürüm.
Yerel zeytincilerin söyledikleri tecrübeleri de dikkate almanı öneririm.
Kolaylıklar.
|