Daha önce denemediğim için sadece edindiğim bilgiler ışığında cevap veriyorum. Yumurta kabukları içerdiği kalsiyum için kullanılıyor. Kalsiyumun eldesi için de biriktirilen kabuklar önce 200 derece santigrat fırında pişiriliyor. Bu işlem kabuklarda hastalık yapıcı zararlıların öldürülmesi için yapılıyor. 100 derece santigratta 15 dakika yapanı da duydum. Daha sonra kabuklar havan ya da rondo yardımıyla ufalanıp toz forma getiriliyor. Bu noktada elde edilen toz için farklı kullanımlar var.
1. Uzun vadede kalsiyumlu toprak sağlanması için doğrudan toprağa karıştırılabilir.
2. Kompost hazırlıyorsanız ona dahil edebilirsiniz.
3. Kısa vadede kalsiyum eldesi için ise bir miktar beyaz sirke ile tozu karıştırırsanız da tepkimeye girerek saf kalsiyum suyu elde etmiş olursunuz. Bunu da domates gibi kalsiyum ihtiyacı olan bitkilerde doğrudan sulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz.
Ben de yumurta biriktiriyorum şu sıralar. Hatta potasyum için muz kabuğu da biriktiriyorum. Yukarıdaki bilgileri de gerek buradan gerek youtube üzerindeki yerli yabancı kanalları izleyerek edindim. Doğruluğu noktasında deneyimlemiş tecrübeli arkadaşların onayını beklemek gerekir.
|