View Single Post
Eski 05-03-2017, 15:36   #2888
Sirinem
Yeni Üye
 
Sirinem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2016
Şehir: Bursa
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
Sn.sirinem,

Saniyorum icerigi yeni olan sorular soruldukca uyelerde cevaplamaktan bikmazlar. Onu gectim bilgiler uzerinden sorular beni sevindiriyor cunku biraz okunmasi ogrenilmesi orkide ve bitkiler icin onemli bir konu.

Turkiye'deki cicekciler icin konusmak gerekirse (sn.Ziya Soner Bey gibi nadir isimleri isin disinda tutarak) marketten cok ayri bir performans beklemeyin. Cunku orada 100-150 liraya satilan orkideleri ben size 20-30 liraya yaparim;sizde yaparsiniz. Gidin yapi marketine alin 10-20 liraya bir orkide;kurdele takin ustune boncuk yerlestirin cicekcilerin yaptigi bu. Sn. Ziya Soner'in yetistirdigi orkideler, Ebay ve bigleaforchids'in flasklari gercek orkideye alternatiftir. Ebaydeki Tayland bazli saticilar ve bigleaforchids urunleri sertifikali bir sekilde yolluyorlar (yani tarim bakanliginin aradigi sertifikayla)

Ilgilisi icin Flasks : Big Leaf Orchids, Fragrant and Novelty Phalaenopsis. Flaskler tabii paylasmadan alinamazlar cunku 200 dolar bir fiyat icinde 30 tane orkide. 3 arkadas toplanacak bir adrese gelecek ve alinacak.

Kokte kuf gorduyseniz o bitkinizi ayri bir mekana almanizi tavsiye ederim,ama fotografini cekip yorumlamakta fayda var. Bitki kotuye gidiyorsa fungicide sart olabilir fakat ilk tavsiyem oksijenli su karisimini kullanmaniz olacak (eczanelerde cok ucuza bulabileceginiz bir urun). Ben kendi basligimda hastalikla alakali bir link paylasmistim incelemenizi tavsiye ederim. Bir bitkimi fungal hastaliktan kaybettigim icin biliyorum bakim fungal hastaliklarda pek kolay bir care olmuyor. Iyi bir bakimda bile fungal hastalik gorebiliyorsunuz cunku bakim belli bir noktaya kadar hastaliklardan korur (iyi bir bakim her zaman icin en iyisidir) Tabii herkes icin tekrar ediyorum fotografsiz bir tani konulanamaz,her kotuleyen bitki hasta olmayabilir sizin nasil baktiginizda onemli bir konu.
Şuan sükutu hayale uğradım 😑 Bu orkide bana geleli 8.9 gün oldu .yalnızca bir kere sulama fırsatım oldu .Zannediyorum bana gelmeden evvel kökleri ile alakalı bir sorun vardı. Dışından iyi gibi görünüyordu. O pamuklu küfler canımı sıkınca açıp bakmak istedim.çiçeklere rağmen 😑 Neredeyse hiç sağlıklı kök kalmamış. Ortasına yani tam.gövdesine bu forografta eklediğim sıkıştırılmış toprak gibi birseyi eklemişler. Fikir yürütüyorum. Galiba o çok şu tutarak köklerin dipten çürümeye başlamasına sebep olmuş. Çünkü kalanlar ondan uzakta olan kök gelişimleri. Ee şimdi ben nasıl bir yol izlemeliyim.çürüyen kökleri steril bir makasla temizledim .üzerine tarçın dökerek yeni hazırladığım harca diktim. Ama görüldüğü gibi kök neredeyse yok .inşallah bu çiçeğim bana veda etmez .Böyle hevesle başlamışken büyük bir sorunla karşılaşmak çok canımı sıktı 😑 .kök gelişimi desteklemek için yapabileceğim bir şey varmı? Diğer iki orkidenin topraklarını değiştirmedim. Çiçekli oldukları için. Köklerinde gözle görünen bir sorun yok .acaba onlarında ortasında bunlara benzer bir yapı varmıdır diye düşünmüyor değilim.

Eklenen Resimler
  
Sirinem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön