View Single Post
Eski 03-03-2017, 11:54   #26
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bugün de sert kabuklu ahududu tohumlarını ekmek için ön işlem yaptım. Bu yöntemi daha önce de kullanmıştım, işe yarıyor. Bunlardan ilki mekanik aşındırma yöntemlerinden biri olan tohum çizme yöntemi. Burada tohum dış kabuğunu aşındırabilecek malzeme gerekiyor. İster küçük cam parçacıkları(ben pek önermiyorum çünkü hem camları ufalarken hem kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor. Göze sıçrama ihtimali de yüksek) ister dişli dere kumu, ister keskin kenarları olan çakıl taşı, pomza vb. kullanabiliriz.

Önce tohumdan biraz büyük olmak kaydıyla seçtiğimiz malzemeyi ve tohumları ağzı kapaklı bir kavanoza koyuyoruz. Sonra 3 dakika kadar yorulana kadar bu kavonozu şiddetli şekilde çalkalıyoruz. Daha sonra tohumları kullandığımız malzemeden ayırıyoruz. Burada eski zamanlarda pirinç ayıklayanların doğal olarak bizden çok daha başarılı olup kısa sürede ayıklayacağı su götürmez))Üşenirseniz aynı malzemeyle beraber( cam kırığı hariç) tohumlarınızı ekebilirsiniz. Burada amaç sert tohum kabuğunu aşındırıp kolayca nemlenmesini sağlayıp tohumun şişmesini sağlamak. Genellikle hünnap, döngel, kuşburnu vb. gibi çok sert kabuklu tohumlarda kullanılıyor.

Name:  WP_20170302_001.jpg
Views: 3200
Size:  45.9 KB
Name:  WP_20170303_001.jpg
Views: 3102
Size:  29.2 KB

Bir başka mekanik aşındırma yöntemi ise çok ince, ıslatılmış dere kumunda tohumları çizmek. Öncelikle steril bir dere kumu alacağız. Çok ince gözlü bir elekle yaklaşık üç yemek kaşığı kadar kumu eleyeceğiz. Altta kalan çok ince kumla tohumları karıştırıp ardından bunu ıslatacağız. Daha sonra bu harcı avucumuzun içine alıp iki elimizin arasında birbirine sürteceğiz.

Bu işlemi yaparken alta büyük bir kap koyalım ki dökülen kum ve tohumlar burada biriksin, etraf batmasın. Yoksa hanımın fırçaları nedeniyle oluşan stresten böbreğinizde veya safra kesenizde mevcut taş kum vb. varsa bunları da döküp mekanik aşındırma malzemesi olarak kullanabilirsiniz)

Daha sonra bu kaptaki harcı ilk kullandığımız çok ince gözlü eleğe koyup üstten yıkayacağız. Kumlar gözlerden suyla beraber giderken tohumlarımız üstte kalacak. Artık bundan sonra ister hemen ekim yapın ister ılık suda bekletip daha sonra ekin.

Ben ahududu tohumları için üsttekini, kuşkonmaz tohumları için alttaki yöntemi kullandım. Gelişmeleri buradan aktarmaya çalışırım.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Lonicera : 17-03-2017 saat 18:22
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön