View Single Post
Eski 23-02-2017, 12:03   #8
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Usta nasıl olunur. Okumaz veya maddi durumu iyi olmaması nedeni ile okuyamaz belirli bir ustanın yanına çırak olarak verilir. Onun yanında çalışır. İşi öğrenir. Kendi çalışmaya başlar. Usta iyi çırak iyi olursa o meslekte pişerse insaniyeti de varsa sıkıntı yok. O usta gibi usta olur. Daha sonraki aşamalarda kendi işyeri, vs. olur. İlerler.

Bazı ustalar ise babamın deyimi ile amele azgını olur. Biraz bir ustanın yanında amelelik yaptıktan sonra ben bu işi öğrendim neden daha fazla para almıyorum ile başlar eline malzemeleri alır ortaya usta diye çıkar. Biraz bildiğini yapar. Biraz bilmediğini kör satıcının kör alıcısı olur. İnsanları süründürür. İşin inceliklerini bilmediği için tuvalet, lavabo, banyo gibi yerlerde su tersine birikir. Yeterli ustalık aşamalarını geçememiştir. Kapasite o kadardır. Ya da işin kötüsü bilerek o şekilde yapmaktır.

Her zaman iş yok. Sizden iş aldı. Başka yerden de iş geldi. Bu arada başka yerden de bir iş aldı ise özellikle parasını almış ise o ustayı bir daha bulmak zor oluyor. Para almadığı yere gidip orayı bitirmeye kalkıyor. İki gün orada iki gün orada bir gün burada vs. Parasını ise mutlaka önceden almaya çalışıyor. Çok ustanın parasını ödemeyen işverenler var çünkü. Madalyonun öteki yüzü de iyi değil. Adamı çalıştırıp hatta malzemeleri de ona aldırıp para ödemeyenler çok az ödeyenler olmakta. Sütten ağzı yanan olunca şuraya borcum var. Hanım hastalandı. Çeşitli bahanelerle paralarını mümkün olduğunca önce almaya çalışıyorlar.

Bir iş yaptıracaksınız. Bizde yazılı sözleşme adeti yoktur. İş anlatılır. Pazarlık edersiniz. İşe başlanılır. İş ilerledikçe yeni sıkıntılar başlar. İş işi getirir. İş yokluğunda iyi olan para az gelmeye başlar. Siz de o zaman gözükmeyen sonradan ortaya çıkan şeyleri istersiniz. Hafıza özellikle kendimizin işine gelmeyen şeylerde hatırlamaz. Yanlış hatırlar. Bizim menfaatimiz olan konularda ise çok iyidir.

Her zaman işin neler olacağını, kaç günde bitirileceğini, hangi malzemelerin kullanılacağını tarih, yer belirterek yazılı olarak sözleşme yapmak gerekiyor. Olabilecek her duruma göre. Hangimiz yapıyoruz.

Duruma göre aynı şekilde bulabildiğimiz kişileri istihdam ediyoruz. Günlük olursa sıkıntı yok. Beğenmediğiniz zaman yarın gelme diye gönderiyoruz. Uzun süreli işlerde mutlaka yazılı olarak yapmak gerekiyor. Hatta gerekirse o konunun uzmanı kişiden ücretini vererek yardım almamız en doğrusu. Belki o gün için para vermiş oluruz. Ancak gelecekte yaşayacağımız sıkıntılardan mümkün olduğu kadar kaçınırız.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön