View Single Post
Eski 11-02-2017, 11:17   #1
K4GE
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 23
Evde Kompost Yapımı

Selamlar arkadaşlar, ben bahçemdeki organik yönden fakir toprağı zenginleştirebilmek adına her hafta evde biriken mutfak atıklarımızı bahçemde açtığım çukura döküp üstünü kapatıyordum. Yaz sonunda Kompost döküm alanım simsiyah ve gerçekten içime sinen bir görüntüye ulaştı )

Kış mevsiminde bahçeye gitmediğim için bu mutfak atıklarını balkonda biriktirip baharda götürmeye karar verdim. Bir noktadan sonra insan mutfak atıklarını çöpe dökmeye kıyamıyor zaten.

Kompost kovası vb ürünlere baktım ancak uygun fiyatlı ve içime sinen bir ürün bulamadım. Ben de 10 TL' ye battal boy büyük çöp kovası alıp matkapla delip balkona koydum. Birinci kova yaklaşık 2 ayda doldu ve ikinci kovayı aldım. Kovaların durumu aşağıdaki resimlerde görülebilir. İlki ağzına kadar doluydu, zamanla çöktü. (Yumurta kabuklarını ayrı biriktiriyorum, mutfak robotuyla çekilip domates yetiştireceğim toprağa karıştırılacak).

Burada anlatmak istediğim kompost yapmak için en iyi ya da en güzel ürünü edinmeyi beklemeyin. Gerçekten çöpe attığımız mutfak atıklarına yazık.

(Fransa parlamentosunun gıda atığına karşı önlem almak için oluşturduğu yeni yasayla birlikte, süpermarketlerin hâlâ tüketilebilir durumda olan yiyecekleri atması artık yasak! Bu düzenlemeyle birlikte her süpermarket; bir sivil toplum kuruluşuna bağışlamak, hayvan barınaklarına yollamak veya kompost yapmak şeklinde gıdaları değerlendirmek zorunda olacak) Herkese iyi forumlar.

EDİT: Arkadaşlar kompostları bu haftasonu bahçeye götürdüğümde 4 aylık olanın kurtlandığını gördüm. Siz benim gibi 4 ay bekletmeyin, 2 ayda 1 bahçenize götürün emi )





Düzenleyen K4GE : 27-02-2017 saat 19:32
K4GE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön