View Single Post
Eski 06-02-2017, 18:12   #19
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Orkideler için üç vazgeçilmez özellik seçecek olsaydım nem, hava dolaşımı ve ışık derdim.Neden su yok diye soracak olursanız su 10 günde bir yağmur yağar gibi vermeniz gereken (yani akıp gitmeli) bir rutindir ama nem hava akışı 7/24 ışık ise 10 saat kadar ihtiyaç duyduğu bir rutin.

1. Nem: Evde kalorifer cayır cayır yanıyor yaşadığım yerde de nem yok diyorsanız bence nemlendirici makinelerden alın. Benim için en faydalı en kolay taktik bu oldu. Ama yok buna para vermek istemiyorum diyorsanız bir kaseye çakıl taşı doldurun üstüne bir saksı altlığını ters koyun ve orkideyi üstüne oturtun. Kasenin içinde de su olsun ki nem havaya yavaş yavaş yayılsın.
2. Işık : Eski evlerin cam balkonları olurdu. Orkidelerinizi buraya yerleştirip sulama düzenini 7-9 günde bir yapabilirsiniz. Evimde hiç ışık alan yer yok diyorsanız Amazonda Plant Growth Light diye araştırıp bütçeye uygun bir ürün alabilirsiniz. Isı yaymayan (düşük ısı yayacak ki bitkileri yakmayacak) ve suya dayanıklı olacak (waterproof) ki sularken sıkıntı yaşamayın.
3. Hava dolaşımı : Orkideye çok yakın olmayan noktalarda camı wasistas açıp düzenli olarak hava akışı sağlarsanız çürüme ve nemin kötü etkilerine maruz bırakmazsınız.

Orkidenizi beslemek ve sulamak bu üç maddeden sonra geliyor. Orkidenizi 9-10 günde bir sularsınız düzgün bir besini çok koymadan verirsiniz bu orkidenizde bir değişiklik yaratmaz ama yukarıdaki üçlü oyunu değiştirir.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön