Kara Hindiba
Latince Adı: Taraxacum officinale
Diğer Adları Aslandişi, Keklikotu, Radika, Şeytanarabası
Bileşikgiller familyasındandır. Ülkemizde genellikle çayırlık alanlarla yol ke*narlarında yetişen, çokyıllık otsu bitkidir. İçi kengel denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet oluşturan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde bulunan kömeç şeklin*deki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar.
Karahindiba yüksek oranda en iyi doğal potasyum içeren kaynaklarından biridir. A ve C vitamini ve nikotinik asit ile türlü mineraller yönünden de zen*gindir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğra*nıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kah*vesi olarak içilir.
Fadaları ve Kullanım Şekli: Safra salgılarını söktürür. İdrar söktürücüdür. Kabızlığa, gut hastalığına ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır. Bu etki*leri sağlamak üzere, bitkinin kazık kökü sonbaharda toprağı kazılıp çıkarılır ve boylamasına parçalara bölünerek gölgede kurutulur. Kurumuş kök parçaların*dan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılarak ısıtma 15-20 dakika daha sürdürülür. Böylece hazırlanan dekoksiyon*dan günde iki-üç kez birer bardak içilir.
Karahindiba egzama ve aknelere karşı fayda*lı olur. Bunun için, bit*kinin yaprakları kaynar suya atılıp 10-15 dakika demlendirilerek hazırla*nan infüzyon, şikâyet e*dilen yerlere dıştan uy*gulanır.
Bitkinin yeşil bölüm*leri ezilerek yüz maske*lerine katıldığında cildi temizler ve nemlendirir. Vücuda zindelik ve güç verir. Karahindibanın bu tonik etkisinden faydalan*mak üzere, bir bez torbaya konulan bitki demeti, banyonun sıcak su musluğu altına asılır. Sıcak su akıtılarak doldurulan küvete daha sonra biraz soğuk su ek*lenip içine girilerek banyo yapılır
|