Eski taş el değirmeni onarımı
Safranbolu eski çarşıdan tarihi taş el değirmeni aldım. Daha sonra eve gelip taşları hemen yıkayıp buğday öğütecek duruma getirmek istedim ama yıkarken gördüm ki değirmen taşları, zannedersem açık havada kaldığı için çürümüş ve bu nedenle yıkadıkça kum gibi ufalandı. canavar motoruna mozaik zımparası takarak taşları zımparaladım, üzülerek. Uzunca bir işlemden sonra un yapacak duruma geldiğini düşünerek yaklaşık bir kilo buğdayı öğütmeye başladım, tekrar tekrar çekerek (4 defa) un elde ettim yinede tam öğütülmemiş buğday kırıntıları kaldığından bir defada elekten geçirerek unumu elde ettim, hemen hamur yoğurup fırına verdim. Yaklaşık 45 dk. pişirdikten sonra ekmeğim oldu kokusu falan süper, hemen kesip bir dilim yedim ama ...! Ekmek çok lezzetli olmasına rağmen değirmen taşlarındaki zımparalama yeterli olmamış daha sert taşa ulaşamamış olduğumdan ekmeğimin içinde hissedilir derecede kum taneleri vardı. yine de bir dilim ekmeği bitirdim.
Sonuç olarak moralim bozuldu ama öğrendiğim çok şeyde oldu. taşları yeniden zımparalayacağım moralim düzelince. Zımparalama işlemi taşların düz yüzeyini bozduğu için önce kaba sonra ince zımparalama işleminin ardından bir mastar yarımı ile taşları ışığa tutarak düzgün olmayan yerleri tespit edip son zımparalamasını da yapıp çentiklerini de açtıktan sonra yeniden deneyeceğim yine olmazsa artık işi öğrendim sayılır mermercilerden doğal granit alıp onlardan tamamen kendi emeğimle bir değirmen yapmayı deneyeceğim. Ama önce bulabilirsem çevreden doğal sert taş bulup atalarımızın yaptığı gibi bir taş değirmen yapmayı denemek istiyorum sert taşı nereden bulurum şimdi onun araştırmasını yapıyorum. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar burada paylaşırlarsa sevinirim.
Düzenleyen vgezer : 05-04-2017 saat 12:21
Neden: imla hataları
|