View Single Post
Eski 30-01-2017, 22:11   #56
fusunmns
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-11-2016
Şehir: manisa
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniBON Mesajı Göster
Gördüğüm kadar paylaşımlarda ve istekler de saman evle, kerpiç ev karıştırılmış durumda. Benim bilgi birikimime göre bunlar farklı özellikleri olan yapılar.

Ülkemizde genelinde yapılmış ve kullanılmakta olan "saman ev" yok diye biliyorum. Ama son yıllarda tarım turizmi, perma kültür, tatuta vb. süslü başlıklar altında şehirde kırsalı bilmeyen, özlem duyan, parası ve vakti olan insanlara yönelik bana göre çoğunun temelinde ticari kazanç yatan bazı girişimler yurtdışında görülen bazı örnekleri ülkemize uyarlayarak "saman ev" modelini ortaya attılar. Bu tür evlerin ne projelendirme, ne uygulama, ne ruhsatlandırma, nede kullanım aşamalarında kolaylık sunduğunu sanmıyorum.

Diğer taraftan neredeyse ülkemizin tamamında yaygın olan ve son yıllarda yapımı konusunda sıkıntı duyulan "kerpiç ev" vardır. Çocukluğumda memleketim olan Konya'ya bağlı bir ilçenin köyündeki dede evine kısa süreli gittiğimde kaldığım kerpiç evini unutamam. Ki o yıllarda farklı bir ilçede kamu çalışanı olan bir yakınım arkadaşıyla beraber kerpiç ev yaptırmıştır.

Bu konuda çoğu belediyenin ve çalışanının hem mevzuat, hem teknik açıdan bilgisinin olduğunu da sanmıyorum. Çünkü Körfez depremi sonrası prefabrik ev yaptırmak isteyen insanlara bu konuda ruhsat veremediklerini de biliyorum.

Kerpiç ev konusunda akademik anlamda en iyi çalışmayı İstanbul Teknik Üniversitesinin bir Araştırma Merkezi kurarak ve hatta prototip bir evi de yerleşkeleri içinde yaptığını da biliyorum.

Kerpiç evin Yapı Mevzuatında ki yerini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Mimar-Mühendisler Odasına sormanın en doğru yol olduğunu sanıyorum.

Bilgi dağarcığımda olan ve ilk aklıma gelenleri yazdım. Umarım faydalı olur.
Merhaba,
Kerpiç ev araştırdım öncelikle ancak usta yok. Prefabrik te düşündüm fakat arkadaşlarımın var kışın soğuk yazın sıcak oluyor. Nasıl yalıtımlıysa artık. Saman ev i inceliyorum. Bu da olmazsa bir ilkel barınak yapıcam sanırım

fusunmns Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön