View Single Post
Eski 30-01-2017, 09:12   #19
david72
Ağaç Dostu
 
david72's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 392
Sayın Whdt54; ben de 2 sendedir amatör olarak başladığım hobiyle ilgili bu forumda güzel şeyler öğrendim. Güzel ve devamlı arkadaşlıklar kurduk, bilgilerimizi az veya çok tecrübelerimizi paylaştık. Zaman zaman fidanlık gezileri düzenledik. Bu aşamada özellikle sayın Sağol'un çok yardımları oldu. Acerlar konusunda epey tecrübeye sahip Sn.Çağlar ın da Ankara'da olması bize bir avantaj sundu. Lakin bütün tecrübelere rağmen bizler dayanamayıp sürekli acer türleri aldık. Artık yerimiz kalmadı dediğimizde dahi " aaa sango mu gelmiş ! Fiyatı da iyiymiş " diyerek birtane daha aldık. Çünkü albenisi yüksek türler, yaprak yapısı ve mevsim geçişlerindeki renk cümbüşü insanı kendinden götürüyor. Ozaman bana bu türün Ankara da zor olabileceğini , nemli ortam ve yarı gölgede daha mutlu olduklarını söylememişler miydi ? Pek tabi söylediler. Ancak insan sevdiğine sahip olmak ve denemek istiyor.
İlk yıl sadece yaşatmak istedim ve birşey yapmadım. Ne kök terbiyesi ne de budama, sadece saksıların dibine biraz malçlama yaptım. Yazın evdeki 3 balkondan hiçbirinde mutlu edemedim. Sıcak rüzgarlardan hiç koruyamadım. Şimdi kala kala 2 adet ağacım kaldı acer türlerinden. Pişman mıyım ? Asla.
Fakat tecrübe ettim ve öğrendim, belki de olabilir di, tecrübeli birinin ellerinde şüphesiz daha sağlıklı olurlardı. Lakin hiçbirzaman o resimlerde gördüğünüz bonsailer gibi olamazlardı. Yarın birgün bahçem olursa büyük bir ağacın gölgesinde doğuya bakan bir cephede ya da korunaklı bir gölet kenarında mutlaka denerim.
Şimdi ise diğer türlerle daha çok vakit geçiriyorum, çabuk tepki veren dayanıklı türlerle daha rahat oynuyorsunuz ve daha çok tecrübe kazanma şansınız var. Hobiden de soğutmuyorlar insanı. Fidan sayımı artırdım, böylece gözünüz sürekli birkaç ağaç üzerinde olmuyor. Dağ muşmulası, akasya,sığla, çitlembik,alıç, sarı çan, afra, karağaç, gürgen ve ıhlamur gibi türlerden ne kadar güzel bonsailer yapıldığını gördüm ve koleksiyonumu o tarafa doğru zenginleştirmeye karar verdim. BU saydığım ağaçların 5 cm üzeri kalınlıkta fidanları 5-10 lira gibi makul fiyatlara alabiliyorsunuz.
Size gelince, ince fidanlar almakla iyi etmişsiniz bence. Bu sene sadece yaşatmaya çalışıp ihtiyaçlarını anlamaya çalışın ve keyfini çıkarın bence. Baktınız sağlıklı gidiyorlar seneye baharda kök terbiyesi ve toprak değişimi, alttan dallanması için de üstten biraz kısaltma yaparsanız olur. Büyük saksıda doğru mevsimde doğru besinle zaman içinde kalınlaşırlar zaten. Tecrübe kazandıkça kalın acer adaylar da alıp terbiye edebilirsiniz. Ama en önemlisi çokca başka türlerden adayınız olsun ki bu nazlı türe eliniz iki de bir gitmesin. Adaylarınıza iyi günlerde bakın, sağlıcakla kalın.

david72 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön