View Single Post
Eski 29-01-2017, 17:03   #11
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Başlangıç planlamanız ne kadar bilinçli olursa, ilerde yaşayacağınız pişmanlıklar o kadar azalacaktır. Her ne kadar genel-geçer teorik bilgiler uygulansa da, hobi bahçeciliği alanında herkesin kendi deneyiminden süzülen ''nevi şahsına münhasır'' çok güzel örnekler ortaya çıkabilir.

Toprağınızın killi yapıda olması dezavantaj gibi gözükse de, su ve besin maddelerini iyi saklaması sürdürülebilir bahçeciliğe katkı sağlar. Yeter ki ekim, dikim ve toprak işlemesini toprak tam tavındayken yapın. Olumsuz özelliklerinin ıslahı için de leonardit (metrekareye 5 kg), bims (metrekareye 4 kg) ve yanmış keçi veya koyun gübresi (metrekareye 3 kg) karıştırırsanız değmeyin keyfine...

Dere kumu yerine bims kullanırsanız daha iyi olur. Kuma göre daha hafif, gözenekli, süngerimsi yapıda, su ve havayı daha iyi saklar.

Sebze adalarınızı gün boyu güneş alan, az rüzgarlı, ağaçların mümkün olduğunca uzağına, su terazisi kullanarak düzgünce kurmanızı tavsiye ederim. Adalarınız arasındaki yürüyüş yollarının eni 60 cm olursa, el arabası rahatça çalışır, ekim-dikim, bakım, hasat işleri kolayca yapılabilir.

Özellikle yeşillik, baharat türü yetiştireceğiniz sebze adalarında squarefoot gardening uygulaması değerlendirilebilir. İşlevsellik açısından gemici halatı ile yaptığımız daha iyiydi.

Sebzelerin dikim aralıkları için
Domates (100x60) cm
Patlıcan (80x 60) cm
Biber (50x40) cm
Sırık fasulye, tek sıra halinde sıra arası 40 cm
İmkan dahilinde ise bir kısmını bu şekilde dikip, hangisinin daha verimli olduğunu değerlendirme şansınız olur.

Heves, heyecan ve azminiz daim olsun, tüm hayalleriniz gerçekleşsin inşallah...

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön