View Single Post
Eski 25-01-2017, 18:48   #93
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ServetAydogan Mesajı Göster
Solar sistem hangi ihtiyaçlarınızı ne kadar karşılıyor, bilgi verebilirseniz seviniriz.
Elektrik sisteminde 6 adet monokristal panel(SUNTECH195 Watt), 4 adet batarya (MUTLU 12 V / 210 ah Jel akü), bir adet şarj kontrol cihazı yani regülatör (VICTRON MPPT 70/50 Solar Şarj Kontrol), bir adet İnverter (VICTRON Phoenix 24 V / 4000 VA Tam Sinüs İnverter).


Bu sistemle buzdolabı sürekli çalışıyor. Akşamları yeterince ışık kullanıyoruz. Led lambalar daha iyi olur bu sistem için. Televizyon çalışıyor ama pek izlemiyoruz. Çamaşır ve süpürge işlerini güneşli günlerde yapmaya gayret ediyoruz. Yalnız çamaşır makinesinde en büyük enerji su ısıtma esnasında kullanıldığından gereksiz bir zorlanma oluyor; bu nedenle yine güneş enerjisiyle farklı bir sistemde ısıtılan suyu -kışın da soba üzerindeki güğümlerden- makinenin çekmecesinden biz veriyoruz. Böylece rezistans devreye girmiyor ve bu şekilde çamaşırlar birikmişse dört beş makine dahi çalıştırabiliyoruz ard arda.

Elektrikli süpürgeyi 15 dakika kadar çalıştırıp bir süre ara verip tekrar kısa aralıklarla çalıştırabiliyoruz. Rezistansı olmayan her tür ev ve el aletini rahatlıkla kullanıyoruz (blendır, matkap, meyve suyu sıkacağı vb.)

Kurduğumuz sistemde bulutlu geçen günlerde bataryalar dolmadığı gibi boşalmıyor da. Monokristal paneller bulutlu günlerde dahi -az da olsa- enerji üretebildiğinden sistem yerinde sayıyor aşağı yukarı. Tabii ki geceleri azalıyor bataryaların doluluk oranı ancak çok fazla değil, %10 kadar. Ve beşinci bulutlu güne geldiğimizde ise bataryaların yarısı boşalmış veya boşalmaya yaklaşmış oluyor.

Bataryanın ömrü için doluluk oranının % 40’tan aşağıya indirilmemesi öneriliyor. Biz yalnızca bir kez % 58’e indirdik. O da dediğim gibi en karanlık ve bulutlu beş günün ardından. Yazın, yani şimdi çok rahatız ve doluluk oranı ne yaparsak yapalım gün boyu %100’den aşağıya inmiyor.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön