View Single Post
Eski 23-01-2017, 15:46   #2
Guernica
Yeni Üye
 
Guernica's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2016
Şehir: İzmir
Mesajlar: 22
Merhaba sayın Baobab, bilgim ölçüsünde sorunuza yanıt vermeye çalışayım. İzmir civarında yaklaşık 2 yıla yayılan zaman diliminde bahçe arayışım sürdü. Yukarıda sizin bahsettiğiniz bölgelere de dönem dönem odaklandım. Kabaca bu yerlerin bendeki izlenimlerini yazmak isterim.

Dikili: Çok güzel bir doğası var. Termal kaynaklara sahip oluşuyla özellikle sera vb. büyük tarım tesislerine sahip bir mekan. Yani turizm gibi tarım da güçlü bir ekonomi. Ben şahsen özellikle Bademli köyü civarını çok seviyorum. Çandarlı - Dikili bölgesinde küçük köylerde istediğiniz türde araziler bulma şansınız var. İç bölgelere girmek sorun teşkil etmeyecek yazmışsınız, o sebeple Bergama ve özellikle Kozak yaylası civarını da değerlendirmeye almanızı öneririm.

Foça: Çok güzel bir başka bölge. Aliağa körfezi civarındaki sanayileşme can sıksa da Foça yarımadasının ortasındaki köylerde hayvancılık ve tarım hala yapılabiliyor. Foça'da arazi fiyatlarının yüksek olduğunu duymuştum o yüzden ben uzak durdum ama çok beğendiğim bir yöredir.

Seferihisar: Son dönem kaçış planlarının gözdelerinden biri. Sahil tarafı pahalı olsa da baraj tarafı ve o taraftan Menderes'e doğru ilerleyen aksta yer alan köyler çok bakir bir doğaya sahip.

Karaburun: Dağ köyleri çok cazip ve fiyatlar günden güne yükselmekle birlikte sizin marjınız içerisinde yer bulma imkanınız bence hala var. Karaburun'a yakın köyler (Eğlenhoca, Saip vb.) ile Küçükbahçe tarafları hem denizel yaşama hem de bahçe ile doğayı yaşamaya müsait yerler. ancak Karaburun ile ilgili 2 tehdit yükselmekte. Tepeler rüzgar enerji santralleriyle doluyor, bu da hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Küçükbahçe tarafı ise balık çiftliklerinin işgali altında, neyse ki çiftlikler hemen kıyıda değil açıktalar. Yine de sıkıntı yarattıkları söyleniyor.

Urla: Çok merkezi bir konumu var, ulaşımı rahat, hem körfeze, hem açık denize kıyısı var. Şarapçılık ve zeytinciliğin yükseldiği bir yer. İyi bir araştırmayla istediğiniz gibi bir yer bulmanız mümkün. Urla diğer alternatiflerden daha sıkı fıkı İzmir ile. Yani İzmir Urla'ya kadar genişlemiş vaziyette.

Buraların dışında size önerebileceğim bir nokta daha var. Tire - Selçuk aksını düşünebilirsiniz. Denizden çok uzak olmadan doğanın daha bakir ve toprağın daha verimli olduğu bir bölgedir.

Bu bölgeleri dolaşıp havasını suyunu iyice bir yaşamadan karar vermekte zorlanacağınızı düşünüyorum. Eminim benden daha doyurucu bilgi sunacak arkadaşlar bilgi paylaşmaya gelecektir.

Guernica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön