View Single Post
Eski 10-01-2017, 14:54   #134
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu türden sobalar eskiden orta avrupada çok yapılırmış.

Ocakta yanan ateşin sıcak gazlarını olabildiğince uzun bir labirentten geçirip, ısıyı refrakter özellikteki tuğlalarda yakalamayı prensip edinmişler.

Isının dağıtılması tarafı pek düşünülmemiş, ya da o günlerin imkanlarında o kadar oluyordu demek ki. Korelilerin de oldukça ilginç ısınma teknikleri var.

Yerden ısıtma sistemi neticede 30-45 derece aralığındaki sıcak suyun döşeme altından dolaştırılması yoluyla ısının döşemeye transfer edilmesi prensibine dayanıyor.

Bu prensibi çok çeşitli ısı kaynaklarıyla çalıştırmak mümkün. En kolayı doğal gaz kombileri, ısı pompaları, hatta katı yakıtlı kalorifer kazanları olabilir.

Son zamanlarda ülkemizde sulu şömineler de kullanım alanı buldu. Hoş o da yanlış hatırlamıyorsam fransızların eskiden beri uyguladıkları bir teknik. Bu sistemde de yanan şömine belli bir hacimdeki suyu ısıtıyor. Bu su da kalorifer sistemiyle ısıyı binaya dağıtıyor. Sulu şömine ile yerden ısıtma sistemi tasarlamak gayet uygun olabilir.

Hoş, yerden ısıtma sistemini ev içinde bir ocak, soba vb. bir şey ile ısıtacaksak tüm yollar aynı kapıya çıkıyor. Bir haznedeki su ısıtılmalı, ısıtılma sürekli olmalı ve ısıtılan su yerden ısıtma borularıyla binaya dağıtılmalı.

Yerden ısıtmaya dayalı bir sistem kurululacak ise, bu sistemin yerden ısıtma tarafıyla ısı kaynağı tarafının tamamen ayrı düşünülmesinden yanayım.

Yerden ısıtma sistemi kendi içinde bir bütün olarak kalır ve ısıyı bir akümülasyon tankındaki sıcak sudan alır.

Akümülasyon tankındaki suyun ısıtılması ise birden fazla yöntem ile olabilir. Sulu şömine veya benzeri su ısıtan sobalar (ki katı yakıt kalorifer kazanı da bu kategoride), doğal gaz yakan ısıtıcılar, ısı pompaları, güneş panelleri vb. her şey olabilir. Hatta binanın yerine, konumuna, diğer şartlara göre birden fazla yöntem aynı anda da uygulanabilir. Söz gelimi kış dönemi ışımanın iyi olduğu konum ve bölgelerde suyu hem yakıt yakan ya da dıştan enerji kullanan bir yöntemle hem de bu amaç için kurulacak güneş panelleriyle ısıtmak yapılan yatırımı kısa sürede amorti eder diye düşünüyorum.

STOVEMASTER - News
Sunbathing in the living room: oven stoves and heat walls - LOW-TECH MAGAZINE

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön