View Single Post
Eski 08-01-2017, 15:16   #15
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sayın Erenler;

Benim yerim sizin yerden çok daha fazla kayalık ve engebeli. Sekiler halinde. Bu nedenle araziyi makina gücü ile işlemek çok zor. Kısmi olarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Benim arazideki deneyimlerim su işinin öncelikli olarak çözülmesi. Su olmayınca hayat olmuyor.

Taş duvarları yapmak zor ve zahmetli. Taş, usta bulmak biraz zor oluyor. Güzel bir işçilik yapmışlar.

Arazi engebeli olunca değişik türden ağaç ve asmaları düzeltmeye ve yeniden dikmeye çalışıyorum. Daha önce bir arkadaşın babasının bahçesine oldukça fazla miktarda asma fidanı yapmasını sağladım. Oradan asma fidanlarını temin edip dikeceğim. Size de önerim tel diplerine veya gerisine komple değişik asma dikmeniz. Nasıl olsa dikilmiş teller var. Damlama sulama ile o fidanları sulamanız.

Ben arazimde bulunan ahlat ağaçlarının büyük kısmını armut çeşitleri ile aşıladım. Muhtemelen bu yıl onlardan ürün almaya başlayacağımı düşünüyorum. Fidan olarak da aldım. Buradaki bir fidancıya aşı kalemlerini getirip durgun göz aşısı ile aşılamasını sağladık. Daha sonra 2016 yılında diktim. Aynı şekilde farklı elma fidanları da diktim. Buradaki amacım armut veya elma fidanlarından farklı zamanlarda ürün verenler oldu. Erkenci elma ve armut çeşitleri ile birlikte daha sonra sonbahara kadar ürün veren çeşitlerden. Arazinizde elma,ahlat ağaçları var ise siz de deneyebilirsiniz.

Bende bir tane yabani minik dut ağacı vardı. Onu ekşi kara ve tatlı kara dut ile aşıladım. Bu yıl ikinci yılı olacak. Dutlardan beyaz dut, tatlı kara dut, ekşi kara dut, yediveren dut fidanları diktim. Aldığım iki fidan ise aşılı denmesine rağmen mor minik tohumdan çıkma dut oldu. Onları da aşılayarak mor iri dut haline getirmeyi düşünüyorum. Ekşi kara dut geç büyüyen, ancak büyüdüğü zaman dut verme süresi uzun olan bir dut. Diğerleri çok daha çabuk büyüyorlar. Ancak dutun kökleri fazla uzuyormuş. Arazinizde buna göre yere dikim yaparsanız iyi olur.

Kirazlardan muhtemelen napolyon cinsi kiraz alacaksınız. Onun döllenmesi için sarı kiraz olması gerekiyor. Gili cinsi kiraz ile bazı kirazlar da onun dölleyicileri. Ben van kirazını da kendim yiyeceğim için aşı ile yapmayı düşünüyorum. Bir arkadaşta 6 yıl önce yemiş olduğum kirazı çok beğenmiştim. Eriklerden ve kayısıdan da farklı zamanlara erenleri çoğaltmaya çalışıyorum. Siz de benim gibi mükemmel olan meyvelerin o hale gelmesi için çok fazla ilaç kullanıldığını öğreneceksiniz. Kendi bahçenizde de kısmen de olsa ilaç kullanmanız gerekeçek. Ancak hangi ilacı kullandığınızı ne kadar kullanıldığını bileceğiniz için kendinizin yetiştirdiği ürünler kurtlu bile olsa size iyi gelecek.

Ceviz çeşitlerini arkadaşlarımızdan bilenler çok. Tozlaşması için aralarına atılması gereken çeşide bakarsanız iyi olur. Ancak evin yakınlarında olmamasına özellikle dikkat edin. Ceviz ağacı altında oturmamayı eskiler söylerken, yanlış hatırlamıyorsam cevizin sülfür gazı salgıladığını bilimsel olarak öğrenmiş olduk.

Bahçe yapacağınız yeri de önceden tasarlamanız iyi olur. Ağaçlar büyüdükten sonra altlarında bahçe yapmanız mümkün değil.

Beş altı çeşit çilekten yetiştirdiklerim nedeni ile dışarıdan aldığım çileklerden hemen hemen hiç tad alamıyorum. Benim yetiştirdiklerim daha küçük ve daha az renkli olsa bile tatları mükemmel. Damlama sulama sistemi döşeyip bakımını yapabilirseniz çok daha iyi oluyor. Bunlar sonbahar görüntüleri. Biraz daha çoğaltmayı düşünüyorum. Bu çeşit üçüncü ürünü veriyor.

Name:  20161009_170958.jpg
Views: 1395
Size:  66.4 KB

Name:  20161009_171120.jpg
Views: 1289
Size:  70.3 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön