Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 06-01-2017, 15:35   #28
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Chrysanthemum (Shungiku ya da Garland Daisy)

Name:  1.jpg
Views: 2220
Size:  39.9 KB Name:  2.jpg
Views: 2256
Size:  50.0 KB
  • Bitki türü: Aromatik Bitki
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Chrysanthemum, Leucanthemum coronarium ya da Chrysanthemum coronarium
  • Tohum çeşit adı: Shungiku Edible Chrysanthemum ya da Garland Daisy
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Uzakdoğu
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 1 viyol Garland Daisy 1 viyol de Shungiku olarak tohum ektim. Birden bastıran sağanak yağmur ile viyoldeki fideler zarar görüp azalınca iki çeşidin fidelerini de aynı yere diktik. Bu benden kaynaklı bir sorundu. İkinci sorun ise benden kaynaklanmıyor. Paylaştığım son eklentideki görseller ayrı ayrı iki çeşidin tohum şirketi tarafından paylaşılan tanıtım görseli. Görsele göre Garland Daisy de sorun yok. Onu yetiştirmişim. Onunla aynı formda olan fakat sadece rengi değişik olan sarı renkli diğer çeşit ise her iki tanıma da uymuyor. Sorun sadece bende değilmiş. Bunun da ötesinde internette Shungiku adına arama yaptığımda daha çok karşıma Garland Daisy görselleri çıkıyor. Ya bu iki çeşit birbiri ile çok karıştırılıyor ya da farklı bölgelerde farklı isimler ile anılıyorlar. Bunun için her iki ismi de kullanarak paylaşıyorum çeşidi. Seneye aynı tohumları tekrar edinip denemek istiyorum.

    Bazı kaynaklarda Akdeniz Mutfağı'nda kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da daha çok Çin, Japon ve Tayvan Mutfağı'nda kullanıldığı bilinmektedir. Sığır ve kuzu etinin yanına yakıştığı söylenmektedir. Bunun yanında çayı da tüketilmektedir. Biz ise daha çok genç sürgünlerini salatalarda kullandık. Nasılki rokanın farklı bir aroması var bunun da kendine özgü farklı bir aroması var. Biz çok beğendik. Hiçbir kahvaltı soframızda roka, genç pazı, malabar ıspanağı ve shungiku yaprakları salatası eksik olmamıştır. Damak tadı uymayanlar beğenmeyebilir ama. Bunu yazmakta fayda var. Uzak doğuda buharda hafif pişirilerek, çorbalara eklenerek ya da kızartılarak tüketildiğini de okuduk. Bazı kaynaklarda çiçeklerinin de lezzetli olduğu yazıyor. Biz bu bilgiyi yeni öğrendiğimiz için deneme fırsatımız olmadı. Artık önümüzdeki sene inşallah.

    Bahçenizin bir köşesinde güzel bir tarh oluşturduğunuzda her gün masanızı bu güzellerle süsleyebilirsiniz. Vazo içerisinde dayanımı da gayet iyi. Çiçek dilinde, papatyalar masumiyeti, basitliği ve tevazuyu sembolize eder.

    10-14 gün içerisinde çimlenen bitkinin tohumlarını isterseniz ya doğrudan kalıcı yerinde ya da fide yapıp yetiştirebilirsiniz. Eğer fide olarak yetiştirecekseniz fide boyları 8-10 cm e gelmeden şaşırtılmamalıdır. Normal bahar vaktinde yetiştirseniz uygun olur. Hafif donlara dayanıklıdırlar. 50-60 cm civarında boylanır. Tam güneşi gören bir yerde yetiştirirseniz daha da iyi gelişim gösterir.

    Derleyip bu bilgileri yazarken aslında iki bitkinin de aynı bitki olduğunu başka bir yerde okudum. Artık bahtımıza.

Name:  3.jpg
Views: 2300
Size:  72.8 KB Name:  4.jpg
Views: 2234
Size:  72.1 KB
Name:  5.jpg
Views: 2314
Size:  52.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön